HABER MERKEZİ

Açar, yeni tarımsal faaliyetlerin üreticiye, bölgeye ve de ülkeye hayırlı olmasını dilerken kanola ekilişi hakkında şu bilgi verdi.

KANOLA EKİM ZAMANI GELMİŞTİR

Kanola ekişleri bölgemizde geçmişi olmakla birlikte son yıllarda ekilişlerin artarak devam ettiğinin görüldüğünü kaydeden Açar, “Özellikle kıraç ve de ilkbahar ve akabinde yaz başlarında başlayan kuraklıklardan etkilenen kıraç arazilerin kanola ekilişi ile değerlendirilmesi önemlidir. Bu itibar ile; kanola ekim zamanı gelmiştir. Eylül ve Ekim ayları içerisinde ekilmelidir. Bu aylarda düşen yağışlar ile de çimlenerek kışa en azından 4-6 yaprak seviyesinde girmesi sağlanmalıdır. Bu devreye rozet yapraklaşma devresi de denilmektedir. Kışı da bu şekilde geçirir. Rozet yapraklı devresindeki kanola; kışın (–15) derecelere kadar düşen sıcaklılara dayanabilmektedir.” dedi.

TOPRAĞIN YAPISI BİLİNMELİDİR

Kanola ekilişlerinden arzu edilen verimlerin alınması için iyi bir tohum yatağının hazırlanması gerektiğini hatırlatan Açar, “Toprağın yapısı bilinmelidir. Özellikle gübrelemeye dikkat edilmelidir. Dekara verilecek Fosfor (P) elementinin tamamı ekimle birlikte tohumun altına verilmelidir. Azot uygulanmasının üçte biri ekimle birlikte verilmeli, geri kalan azot ihtiyacı da bitkilerin gelişmeleri ve de iklimin gidişatı da dikkatte alınarak kış ortasında ve ilkbahar başlarında verilmelidir. Tabiidir ki toprakta diğer bitki besin elementleri noksanlığı var ise bu bitki besin elementleri de ekimle birlikte verilmesi önemlidir. Dekara kullanılacak tohum miktarı ve de tohum derinliğine dikkat edilmelidir. Özellikle ilkbahar başlarında havaların ısınması ile de bazı hastalık ve de haşere zararlarına karşın ilaçlamaların yapılması da önemlidir. Erken dönemlerde yapılacak bir yeşil aksam analizi ile de özellikle görülecek besin eksiklikleri de giderilmelidir. Kanola; ekilişine müteakip 250 -270 günlük bir yetişme devresi vardır. Neticede eylül ekim aylarında ekilen kanola, haziran temmuz ayları içerisinde hasat edilmektedir.” ifadelerini kullandı.