Açar, Lütfü Açar-Osman Tuman Tarımsal Danışmanlık olarak ortak kurdukları hububat çeşit demonstrasyonunun,  parsel verim ve laboratuvar analizinin sonuçlandığını söyleyerek şöyle devam etti:  “Bu itibar ile de süreci ve de sonuçları kamuoyu ile paylaşmak istedik. Danışmanlık olarak biz bu demonstrasyon ile araştırma kuruluşlarımızın ve de Tohumculuk kuruluşlarımızın elde etmiş oldukları tohum çeşitlerini, çiftçi şartlarında uygulayarak çeşitlerin verim kabiliyetlerini bir anlamda test etme imkanı yaratılmıştır.  Şunu da hemen ifade etmek isteriz ki çeşitleri yarıştırmak gibi bir amacımızın olmadığını da belirtmek isteriz. Bu demonstrasyonu kurmaktaki en önemli amacımız, çeşitlerin yörede hâkim olan iklim şartlarında standart girdi kullanımı ile üretimlerin ekonomik analizlerini ortaya koymaktır. Nitekim elde etmiş olduğumuz parsel verimleri ile birlikte analiz sonuçları ile de çeşitlerin verim kabiliyetleri bir anlamda ortaya konulmuştur.”

ÜRETİCİLERİMİZİN KOLAYCA ULAŞABİLECEĞİ BİR MEKÂN SEÇİLMİŞTİR

Danışmanlık olarak demonstrasyonu danışmanlıklarından danışmanlık hizmeti alan Lalacık köyü üreticilerinden Meryem Çakıcı’nın işlediği arazi üzerinde kurduklarını kaydeden Açar, “Demonstrasyon, ‘Demonstrasyon ve yeniliklerin Yaygınlaştırılması’ projesi kapsamında Trakya Tarımsal Araştırmaları Enstitüsü Müdürlüğü ile birlikte ilçemiz sınırları dâhilinde Tohumluk üretimi faaliyetinde bulunan ‘Tekcan Tohumculuğun’  üretmiş oldukları çeşitler kullanılmıştır. Üreticimizin de temin etmiş olduğu bir çeşit ilave edilerek toplamda 10 adet buğday, 3 adet arpa ve 1 adet tritikale olmak üzere toplamda 14 hububat çeşidi ekilmiştir. Demonstrasyonun kuruluşunda bazı hususlar dikkate alınmıştır. Her şeyden önce üreticilerimizin kolayca görebileceği ve de ulaşabileceği bir mekân seçilmiştir. Bu itibar iledir ki üreticimiz Meryem Çakıcıya ve de Eşi Hüseyin Çakıcıya bu anlamda da teşekkür ediyoruz. Demonstrasyon, Keşan – Edirne yolu üzerinde ve de Kozköy yol kavşağı üzerinde kurulmuştur.  Parsel büyüklüklerini 1’er dekar olarak olması planlanmıştır. Toprak analiz sonuçlarına göre gübreleme programı uygulanmıştır. Özellikle yabancı ot ve mantarı hastalıklara karşın mücadelenin bir takvim doğrultusunda yapılması sağlanmıştır.” diye konuştu.

DEMONSTRASYON SONUÇLARI

Demonstrasyon 5 Kasım 2015 tarihinde kurulduğunu ve de hasat dönemi içerisinde de hasat edildiğini ifade eden Açar, “Yapılan hasat neticesinde; 10 çeşit buğday parsel verimleri 625, 635, 645, 665, 670, 680, 725, 745, 750 ve 850 kilogram/dekar arasında, 3 çeşit arpa parsel verimleri 625, 630 ve 720 kilogram/ dekar arasında, Tritikale verimi de 755 kilogram/dekar olarak gerçekleşmiştir. Buğday laboratuar analiz sonuçları da verime paralel olarak istenilen seviyelerde olduğunu söylememiz mümkündür. Bu itibar ile hektolitre değerleri 77 ile 80 arasında, gulitein değerlerinin 29 ile 36 arasında, protein değerlerinin de 12,5 ile 14 arasında, Sedim değerlerinin de 37 ile 69 arasında olduğu laboratuar sonuçlarından görülmüştür. Şunu da hemen ifade etmek isteriz ki danışmanlık olayı bir olgudur. Bir yaşam biçimidir ve de en önemlisi teknik bir uygulamadır. Kaldı ki ilgili mevzuatlar doğrultusunda Danışmanlık hizmeti veren tüm kuruluşlar ve de danışmanlar kendi faaliyet alanlarında bu ve de buna benzer uygulamaları yapmak gibi bir mecburiyetleri vardır. Ayrıca bilindiği kadarı ile de İlçe Tarım Müdürlüğümüz de bu anlamda hububat çeşit demonstrasyonu kurmuştur. Tabiidir ki elde edilen sonuçlar kamuoyuna açıklanması ve de kamuoyu ile paylaşılması önemlidir.” dedi.