SONGÜL KONAR

Karaca yaptığı açıklamada, hava koşulları nedeniyle fidanlarda erken açım olabileceğini söyledi.

“ŞU ANDA FİDANLARDA BİR ANORMALLİK OLUŞMA DURUMU VAR”

Doğayı insanların batırdığını, iklimin değiştiğini ve kendimize çeki düzen vermemiz gerektiğini önemle vurgulayan Karaca, sözlerine şöyle devam etti: “Tarımda kuraklık baş gösteriyor ve bunu herkes hissediyor. Havalar bu şekilde devam ederse susuzluk hissedilmeye başlanacak. Havaların bu şekilde sıcak ilerlemesi meyve sektöründe fidanların erken uyanmasına, su çekimine devam etmesini sağlayacak. Şu anda fidanlarda bir anormallik oluşma durumu var zaten. Erken açım olabilir. Kırağı ve don riski olacak. Doğanın bize verdiği hava koşullarını sağlayan yine biziz. Dünya konjektüründe sanayi ve toplumsal düşüncelerle, kimyasal atıklarla iklim koşulları değişiyor. Doğayı biz kendimiz batırıyoruz. Kendimize çeki düzen vermek zorundayız.”

“İHRACATTA, MEYVECİLİK OLARAK DİP NOKTADAYIZ”

Tarım Kredi ve Kamu bankalarının aşırı faiz yüklerini çiftçilerin kaldıramayacağını dile getiren Karaca, sözlerine şunları ekledi: “Pandemi nedeniyle ihracatımız sıfır. İhracatta, meyvecilik olarak dip noktadayız. Tarımda taban fiyatları ve üretimin düşük olması sebebiyle çiftçi dipte. Tarım kredilerin aşırı faiz yükü, kamu bankalarının aşırı faiz yükünü çiftçi kaldıracak durumda değil. Adam zaten batmış nasıl kalkacak. Çiftçi tarlasını satıp borcunu ödüyorsa bu iş bitmiş demektir. Köylerde tarımla iştigal eden küçük işletmeciler, 50-55 yaşındaki insanlar artık emekli oldu. Emekli olan kişilerin üretimi 5 ise 3’e düşürüyorlar. Zarar eden bir kuruluş ne kadar yürütülebilir ki? Hayvancılığı da kesmiş olacak, tarımı da. Tarım desteklenmediği sürece bu iş olmaz. Batık bir firmayı ayağa kaldıramayız. İşimiz çok zor.”

“MALİYETİ KURTARAMADIM”

Kuraklığın ortadan kalktığı zaman açığın kapanacağını düşünen ve beklentilerinin yüksek olduğunu ifade eden Ahmet Karaca sözlerini şöyle sonlandırdı: “Geçtiğimiz sezon 10 ton kiraz yetiştirdiysem sıfır çektim. Maliyeti kurtaramadım. Buğday ve ayçiçeği maliyetleri zaten ortada, kendini kurtarmıyor. Çiftçi borcu nasıl ödeyecek? 2021 yılında hava koşulları inşallah uygun seyreder. Doğa bize yardım eder. Kuraklık ortadan kalkar ise, üretimde fazla miktarda mal alabilirsek açığı kapatma şansımız olabilir. Rutin üretim ile çiftçinin başarılı olma şansı yok. Beklentimiz yüksek ama geçmiş yılların birikintisi var insanların üzerinde. Toparlama şansımız yok.”