Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi (TARSİM) Bölge Ekspertizi Ahmet Tavşankoru, dün yaptığı açıklamada, üreticilerin %50’si devlet desteği ile karşılanan bir uygulama ile ürünlerini güvence altına alabildiklerine dikkat çekerek, “TARSİM hasarı karşılamıyor diye bir durum yok” dedi.

 

 GEÇ KALINMIŞ DEĞİL

Son günlerde bölgemizde görülen kıradan dolayı bölgede hasar oluştuğunu belirten Tavşankoru, “Şu anda ekspertiz çalışmaları yapılıyor. Ayrıca üreticilerimiz tarım sigortası yapmak için geç kalmış değiller. Sel, su baskınları yaşanabilir. Sigorta erken de yaptırılsa, geç de yaptırılsa aynı poliçe bedeli ödeniyor. Sigortanın üretici açısından avantajları var. Üreticilerimiz girdi maliyetlerinden şikayetçi olmasına rağmen bir şekilde üretime devam ediyor. Sigorta yapılması halinde üretici ürününü güvence altına alıyor. Zor durumda olan çiftçi olumsuz bir durum yaşanması halinde tüm ürününü kaybediyor. İklim şartları değişti. Geçtiğimiz yıl yaz aylarında dahi çok sert su baskınları yaşandı. Dolu hasarları yaşadık. Ayrıca şu günlerde tüm eksperler Manisa’da yaşanan don hasarı ile ilgili çalışmalarda bulunuyor. Bölgemizde de ceviz ve badem ağaçları var. Bu ürünlerde de hasarlar oluştu. Devlet şuanda çiçekte dahi oluşan hasarı teminat altına alıyor. diye bir durum yok.”

%50’SİNİ DEVLET KAŞILIYOR

Arıcılarında TARSİM kapsamında teminat altına alındığını ifade eden Ahmet Tavşankoru, şunları söyledi: “%50 devlet destekli sigorta yaptırabilecekler. Vahşi hayvan saldırısı dahi sigorta kapsamında. Arıcılarımız da biran önce TARSİM’e başvursun. Hasarın ne zaman meydana geleceğini kimse bilemez. Bu iklimsel bir durum. Su baskınlarını çok fazla yaşıyor. Meriç Nehri bu yıl çok fazla taşkına neden oldu. Geçen yıl TARSİM çok fazla hasarı karşıladı. Bu nedenle de bu yıl çiftçinin TARSİM’e olan ilgisi yükseldi.”