AYGÜL KONAR

Fatma Aksal, İYİ Parti'nin, "Tarım sektörünün büyümesi ve geliştirilmesi çözüm önerilerinin sunulması" ile ilgili verdiği araştırma önergesi üzerine, TBMM Genel Kurulunda, AK Parti Grubu adına söz aldı. 

AK Parti’nin iktidara geldiği günden beri tarımı, sürdürülebilir üretim, yeterli ve güvenli gıdaya erişim, kırsal kalkınmayı ve rekabet edilebilirliği sağlamak amacıyla stratejik sektör olarak ele aldığını ifade eden Aksal, tarımda milli ve küresel çözümler üretmeye devam ettiklerini vurguladı. 

Aksal, AK Parti 17 yıllık  iktidarında güçlü tarım ve orman alt yapısını oluşturabilmek için bütün çabayı gösterdiğini belirterek, şu ifadelere yer verdi: “Bu kapsamda tarım hasılamızı yüzde 645 artırarak 48 milyar dolara çıkardık. 408 milyar lira tarımsal destek verdik, 565 baraj inşa ettik. 6,6 milyon hektar araziyi sulama açtık, 4,5 milyar fidanı toprakla buluşturduk. Tohumluk üretimimizi 8 kat, tohumluk ihracatımızı ise 10 kat artırdık.’” 

Türkiye’nin 18 milyar dolarlık tarımsal ihracatı ve 5,3 milyar dolarlık dış ticaret fazlasıyla tarımda net ihracatçı bir konuma geldiğinin altını çizen Fatma Aksal, 3. Tarım Şurası'nda alınan kararların da hayata geçirilerek tarımsal alt yapının daha da güçlendirildiğini kaydetti. 

Milletvekili Aksal, “2023'e kadar 2 milyon hektar tarım alanını daha suyla buluşturmayı ve 10 yıl içinde toplulaştırmaya elverişli toplam 14 milyon hektar tarım arazisinin toplulaştırmaya açmayı planlıyoruz. İnşallah 2023 yılına kadar nüfusumuz kadar küçükbaş hayvan varlığına sahip olacağız” değerlendirmesinde bulundu. 

Aksal, koronavirüsle mücadele döneminde de Il Tarım Ve Orman Müdürlüklerinin çiftçilerin işlerini kolaylaştırmak, tarımsal üretimi aksatmamak adına köylüye, çiftçiye her türlü desteği verdiğini sözlerine ekleyerek, bu yıl içinde 10,4 milyar liralık destekleme ödemesinin çiftçilerin hesabına yatırıldığını söyledi. 

“Verimli toprakları, sulanabilir ovalarıyla seçim bölgem Edirne ülkemiz tarımsal üretimine ciddi katkı sağlamaktadır” diyen Milletvekili Aksal, “2019'da toplam üretimin çeltikte yüzde 43'ünü, yağlık ayçiçeğinde yüzde 12,8'ini, kanolanın yüzde 10,2'sini Edirne'mizde üretilmiştir. Kıymetli çiftçilerimiz, üreticilerimiz siz ekmeye, dikmeye, üretmeye devam edin. Ürününüz tarlada, serada kalmayacak” şeklinde konuştu.