HABER MERKEZİ

Aktaş, “Bitkisel yağ kaynağı olarak kanola bölgemizde ekimi yapılan alternatif bir yağ bitkisidir. Kanola bitkisi kışlık ve yazlık olarak yetiştirilebilmektedir. Bölgemizde genellikle kışlık kanola tarımı yapılmaktadır. Kışlık kanola kışa kar altında –15 0C ‘ye kadar dayanıklıdır. Ancak kışa girerken rozetleşmesini tamamlamış olması gerekmektedir. Bunun için Ekim ayının başında tavlı toprağa ekilmeli ve çıkışı sağlanmalıdır. Kışa rozet dönemi oluşmadan giren kanola bitkileri sıfırın altındaki sıcaklıklardan zarar görmektedir. Yazlık kanola daha çok ılıman iklimde yetiştirilmektedir. Konola bitkisi hemen her topraktayetişmemektedir istediği toprak tipleri humuslu, derin yapılı, nötr veya hafif alkali ve hafif asit topraklardır (pH: 4.2-7.2). Su tutan, göllenen tarım alanlarında çok zarar görmektedir.”dedi.

“TARLADA YABANCI OT OLARAK HARDAL VARSA KANOLA EKİLMEZ”

Kanola bitkisinin tohum yatağının iyi hazırlanması gerektiğini belirten Aktaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ekimden önce toprağın yüzeyinin düzgün olması ve bastırılması önemlidir. Ekim zamanı toprak ısısı ile yakından ilgilidir. Çimlenmenin iyi olabilmesi için toprak ısısı en az 10-12 C olmalıdır. Kanola ekim zamanı bölgemizde 20 Eylül- 15 Ekim tarihleri arasında yapılmalıdır. Bu şekilde iyi çıkış yapan kanola bitkileri kışa 6-8 yaprak (rozet dönemi) arasında girer ve kuvvetli bir kök sistemini geliştirerek soğuktan zarar görmez. Eğer kanola ekimleri Kasım ayına sarkarsa genç fideler zarar görmektedir. Bu nedenle kanola ekiminde geç kalınmamalıdır. Çiftçiler kendi hasat ettikleri üründen kesinlikle tohumluk olarak ayırmamalıdır. Çünkü kanola bitkisi % 34’lere varan ölçüde yabanı hardal türleri ile melezlendiğinden ikinci yıl hasat edilen ürün tohumluk olarak ekildiğinde hasat edilen ürünün içinde yüksek oranda hardal tohumu barındıracaktır. Her yıl kontrollü olarak üretilen sertifikalı tohumlukların üreticiler tarafından alınması gerekmektedir. Alınacak tohumluğun ekileceği bölgede denenmiş ve kış soğuklarına dayanıklı olması gerekmektedir. Ekim şekli kanolaekimi yonca ekim makinesi gibi küçük tohumları ekebilen mekanik yada pnömatik mibzerlerle yapılmalıdır. Üreticiler gelişmiş ekim makinelerini kullanarak sıra arası, sıra üzeri ve ekim derinliğini kolaylıkla ayarlayabilirler. Bu tip gelişmiş ekim makineleri ile ekimde 1 da a kullanılan tohum miktarından önemli tasarruf sağlanmaktadır. Kanola ekiminde sıra arası mesafe 20 cm, sıra üzeri mesafe ise 3-4 cm arasında olabilir. Ekim derinliği 1.5-2 cm civarında olmalıdır. Aşırı sık ve derin ekimden kaçınılmalıdır. Derin ekimdeçıkışlar geç kalır ve kışa iyice gelişmeden gireceğinden zarar görür. Sık ekim için de aynı zayıf gelişme söz konusudur. Zayıf kök yapısına sahip kanola bitkileri kış soğuklarından önemli ölçüde zarar görmektedir. Bazı gevşek yapıdaki topraklarda ekimden sonra merdane geçirilirse çıkış iyi olmaktadır. Bakım Normal zamanında yapılan ekimlerde kanola gür geliştiği için içerisinde yabancı ot barındırmaz. Tarlada yabancı ot olarak hardal varsa kanola ekilmez.”

“GÜBRELEME”

Tezcan Aktaş, “Kanola her 50 kilogram verim için topraktan 1 kg S (kükürt) kaldırmaktadır. Buna göre İyi bir verim ve kalite alabilmek için toprak analizi yaptırıp toprak analiz raporlarına göre gübreleme programı yaparak konala beslenmelidir. Az kullanılan gübreler bitkinizde yavaş gelişim sağlayıp hasat zamanı geldiğinde üreticinin beklediği verim kalitenin alınamamasına sebep olacaktı. Aşırı gübre gereksiz masrafı arttıracağı gibi toprak ve bitkinize de zarar verecektir. Unutulmamalıdır ki çok gübre size çok ürün olarak asla geri dönmeyecektir.” ifadelerini kullandı.

“KANOLA HASTALIK VE ZARARLILARI”

Son olarak kanola hastalıklarına değinen Aktaş, “Kanolanın önemli zararlıları; toprak pireleri, tarla salyangozu, kanola sap hortumlu böceği, lahana kelebeği ve yaprak bitidir. Özellikle bölgemizde bazı yerler de lahana kelebeği zararı fazladır. Yaprakların ve çiçek saplarının öz suyunu emerek beyazlama yapmakta ve önemli verim kayıplarına neden olmaktadır. Bu zararlılar ile ilaçlı mücadele yapılmalıdır. Önemli hastalıkları ise mildiyö, kolza kök uru, kurşuni küftür. Bölgemiz de hastalıklar pek yaygın değildir.

Konuyla ilgiliAyrıntılı bilgi almak isteyen değerli üreticilerimiz hafta içi 08: 30 - 17: 30 arası (0284) 714 10 87 numarayı arayabilirler veya borsamıza müracaat edebilirler.” şeklinde konuştu.