SONGÜL KONAR

Buğdayın en ön sırada gelen besinlerden olduğunu söyleyen Aktaş, “Buğdaydan elde edilen un, bulgur, insan beslenmesinde kullanılmaktadır. Buğday bitkisinin sapları ise hayvan beslenmesinde kullanılmaktadır.” dedi.

Aktaş, çiftçilerin buğday yetiştiriciliğinde doğru gübreleme yapabilmek için doğru dozun belirlenmesi hakkında şunları söyledi: “Buğday yetiştiriciliğinde doğru ve dengeli gübreleme yapabilmek için toprak analiz sonuçlarına ve verim beklentisine göre doğru gübre ve doğru dozun belirlenmesi gerekmektedir. Ayrıca taban gübrelemesinde kullanılan gübre çeşidi ve dozu üst gübreleme için tercih edilecek gübre çeşidi ve dozunu da belirlemektedir.”

“HAVALARIN GÜNEŞLİ VE SICAK GEÇMEMESİ GEREKİR”

Buğday bitkisinde üst gübrelemede azotlu gübre cinsi belirlemede dikkat edilecek hususlar olduğunu belirten Tezcan Aktaş, şunları söyledi:“Tarlaya gübre uygulaması yaptıktan sonra bir kaç gün içinde yağmur yağması gerekir.  Havaların güneşli ve sıcak geçmemesi gerekir. Üst gübre uygulandıktan sonra 5-10 gün yağmur yağmıyor, hava sıcak ve güneşli ise azotlu içerikli gübreden büyük ölçüde azot kaybı amonyak ( NH3 ) halinde olur ve gübrelemenin etkisi az görülür. Bu kayıp doğru ve yeteri kadar tarlaya atıldığında ise çok az olur. Bunun için üst gübrelemede bölgenizin ve toprağınızın ihtiyacına göre toprak analiz sonuçlarındaki gübre ve miktarına uyulması azot kayıplarını azaltacaktır. Yağışı yeterli olan yörelerde dekardan fazla ürün alınması düşüncesi ile gereğinden fazla azotlu gübre kullanımı bitkinin yatmasına kökboğaz ve pas gibi hastalık etmenlerinin zarar derecesinin artacağını ve buğday tanesinin üst dokusunu inceltip süne tahribatını arttırdığını unutmayınız. Bu da verimi ve kalitesi düşük ürün elde etmenize sebep olur.  Bitki ve toprak analiz sonuçlarınıza göre toprağınızın ihtiyacı kadar gübre kullanınız.”