Edirne Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Erdoğan Altınordu, geçtiğimiz Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Amerika’da arıcılığı bitiren küçük kovan böceğinin Avrupa’da da görülmeye başlandığına dikkat çekerek,  bölgemiz arıcılarının da bu konuda çok dikkatli olması gerektiğini söyledi.

KISA SÜREDE ÜLKEMİZE DE GELEBİLİR

Altınordu, küçük kovan böceklerinin, ergen haldeyken arı kovanlarına girerek bal, çiçek tozu ve arı larvalarıyla beslenerek kovan içindeki uygun yerlere kendi yumurtalarını bıraktığını ifade etti. Orta ve Kuzey İtalya’da görülen söz konusu zararlının, kısa zamanda sınırları aşarak Balkan coğrafyasına yayılacağının tahmin edildiğini vurgulayan Erdoğan Altınordu,Latince ismi Aethina tumida olan küçük kovan böceği, Kuzey Amerika kökenli bir arı zararlısı. İngilizce adı ise Hive Beetle’dir. Kovan ortamında gelişen yumurtalar, larva gelişimlerini de kovanda tamamlayarak pupa dönemini toprakta geçirmek üzere kovandan ayrılıyorlar. Mücadelenin zor olduğu bu arı zararlısı, henüz ülkemizde görülmedi. Fakat tedbir alınmazsa, çok yakında ülkemizde de görülebileceğinden endişe edilmeli.” dedi.

BU BÖCEK AMARİKA’DA ARICILIĞI BİTİRDİ

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bolu İl Müdürlüğü ile Bolu İli Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından, 2015 Yılı Eğitim Faaliyetleri kapsamında arı yetiştiricilerine bir konferans verildiğini hatırlatan Altınordu,  şunları söyledi: “Bu konferansta da bu konuya dikkat çekildi. Bugüne kadar arıcıların bir numaralı düşmanı olarak bilinen Varrao’dan maalesef çok daha etkili olabilen tehlikeli bir böcek. Bu böceği tanıdıktan sonra Varrao’ya melek gözüyle bakılacak. Küçük kovan böceği, Amerika’da arıcılığı bitirmiş durumda. Maalesef, alınan bütün önlemlere rağmen, Avrupa’da görülmeye başladı. Bu konuda gümrüklerde giriş-çıkışlarda önemler alınıyor. Ancak her türlü önleme rağmen, bizim ülkemize de sıçraması bekleniyor. Arıcılarımız da bu konuda önlemlerini almalılar.”