HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Edirne İl Genel Meclisi’nin CHP’li Üyesi ve Ayçiçeği Üreticisi Mehmet Ali Yetim dün yaptığı açıklamada, ayçiçeği kesin alım fiyatlarının üreticiyi yarı yolda bıraktığını belirtti.

Trakya Birlik tarafından açıklanan ayçiçeği kesin alım fiyatlarının yetersiz olduğunu ifade eden Yetim, “Fiyatlar; %40 yağ oranlı ayçiçeği 1.655 TL/Ton, 45 yağ oranlı ayçiçeği 1,779 TL/Ton,%50 ayçiçeğinde 1,903 TL/Ton olarak açıklandı. Fiyatlar açıklandı ama hiçbir çiftçi durumdan memnun değil. Verilen fiyat, mevcut enflasyon oranına göre yetersiz olarak görmekteyim. Çünkü Türkiye’de gerçek enflasyon yüzde 30 seviyelerindedir. Ayrıca, geçen yıl Yağlı Tohumlar 130 lira fark açıklamıştı. Bu yılda, çiftçilerin beklediği fark 150 liraydı ama fark 75 lirada kaldı. Yağlı Tohumlar Yönetim Kurulu’nun aldığı kararın gerekçesi olarak, ayçiçeği fiyatının fazla açıklanmasından ötürü 75 lira fark verildiği yönünde bir mazerette bulunuyorlar. Bu yöndeki söylemleri son derece üzücüdür.” dedi.

ÇİFTÇİ İYİ GÜNLER BEKLEMİYOR

Mehmet Ali Yetim, ayçiçeği fiyatının çok yüksek açıklandığının dile getirilmesine rağmen piyasada bin 700 lira civarında olduğuna işaret ederek, şunları söyledi: “Fakat ayçiçeğinin şuanda 2 bin lira seviyelerinde olması gerekiyordu. Bunları göz önüne alındığında, borçlu çiftçinin ürününü ucuz fiyata sattığını göstermektedir. Yağlı Tohumlar’ın ortaklarını düşünmediğini görmekteyiz. Yağlı Tohumlar’ın bu şekildeki davranışları ve aldığı kararlar doğru değildir. Ayrıca, Yağlı Tohumlar da, üye sıkıntısı artıyor ve böyle devam etmesi durumunda üreticilerin kurduğu kooperatifi kapatma noktasına gelinecek gibi gözüküyor. Ayçiçeği üreticisi yarı yolda bırakılıyor. Yağlı Tohumlar yönetimi biran evvel değişmesi gerekiyor. Mevcut fiyat en az ton başına 2 bin lira olarak açıklanmalıdır. Ama burada çiftçi düşünülmediği için bu yönde bir fiyat açıklanmadı. Yağlı Tohumlar yönetimi biran evvel değişmesi gerekiyor. Eğer bu kafayla gidilirse, Yağlı Tohumları ve çiftçi iyi günler beklemiyor. Ayrıca, Keşan Ziraat Odası’nı da, gerçekçi yaklaşımlarından ötürü kutluyorum.”