HABER MERKEZİ

Aytın, açıklamasında sert ifadeler kullanırken “Gerçekten Türkiye’de üretmek suç ise biz üreticiler olarak üretim yapmayalım. Sütü de ithal etsinler.” dedi.

TÜRKİYE’DE ÜRETMEK SUÇ İSE BİZ ÜRETİCİLER OLARAK ÜRETİM YAPMAYALIM

Aytın, süt konseyinin son toplantısından üretici adına bir sonuç çıkmadığının altını çizerek, “26 Aralık 2017 tarihinde yapılan Ulusal Süt Konseyi toplantısında üretici adına bir sonuç çıkmadı. Oysa ki Türkiye’de ki tüm süt üreticileri bu toplantıdan süt fiyatına zam kararı çıkacağı konusunda kilitlenmişti. Bir sonraki toplantı 16 Ocak 2018 tarihine ertelendi. Ertelenme gerekçesi de edinilen bilgiye göre enflasyon rakamlarının yukarı çıkmasını önlemek olarak ileri sürüldü. Ulusal Süt Konseyi’nde sanayici, akademisyen ve üretici grupları süte zam yapılması konusunda hemfikirken, hükümet ayağı enflasyonu bahane ederek çiğ süt zammına karşı çıkmışlardır. Fakat 2017 yılında devletin kendi kuruluşu olan TİGEM işletmelerinde üretilen süt 1 lira 67 kuruştan satılmıştır.  Ama süt üreticimiz 3 yıldan beri sütünü ederi fiyata satamamakta üstelik süt teşvik primleri de 8 kuruştan 4 kuruşa düşürülmüştür. Gerçekten Türkiye’de üretmek suç ise biz üreticiler olarak üretim yapmayalım. Sütü de ithal etsinler.”

BU ŞEKİLDE DEVAM EDERSEK KÖYLÜ KÖYÜNÜ TERK EDER

Üreticinin zor durumda olduğunu söyleyen Aytın, açıklamasını şöyle sonlandırdı: “Konuyu biraz açmak gerekirse her zaman söylediğim gibi taşıma suyla değirmen dönmez. Hayvancılığın anahtarı süttür. Süt olmazsa ana olmaz, ana olmazsa dana olmaz. Kısacası hayvancılık biter. 3 yıldan itibaren süt politikalarında yapılan yanlışlıklar ilk meyvesini etteki sıkıntıda verdi. Aynı zamanda damızlıkta da sıkıntılar yaşandı ve yaşanmaya devam etmektedir. Bu şekilde devam ederse üreticiler hayvanlarına bakamayacak duruma gelecektir. Biz üreticiler sütümüzün çok pahalı fiyatlara satılmasını değil, çiğ süt/yem paritesine uyulması gerektiğini düşünmekteyiz. Örneğin; şu an 1 lira 40 kuruş görünen süt fiyatı müstahsil bazında 1 lira 32 kuruş kuruştur. Yem fiyatları da 1 lira 30 kuruş ile 1 lira 40 kuruş arasında kalitesine göre değişmektedir. Kısacası dünyada standart olarak kabul edilen çiğ süt/yem paritesi 1 litre sütle 1.5 kg yem alınabilmesidir. Bu değere göre ülkemizde sütün eder fiyatı aşağı yukarı 2 TL’dir. Üreticinin kazanabilmesi için ya yem fiyatları aşağı çekilmeli ya da süt fiyatı arttırılmalıdır. Aksi takdirde acilen önlem alınmazsa Türkiye hayvancılığından söz edilemez. Köylüyü köyünde tutma hedeflerimiz varken, bu şekilde devam edersek köylü köyünü terk eder. Bu anlamda acilen tarım politikaları üretilmeli, hayvancılık ciddi şekilde desteklenmelidir.”