Edirne İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Tuncay Aytın ile Edirne İli Merkez İlçe Ve Süloğlu İlçesi Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, geçen cumartesi günü ortak yaptıkları açıklamada TARIM-KOOP Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz ve Edirne Köy Kalkınma ve Diğer Amaçlı Kooperatifler Birliği Başkanı Ahmet Erken’in cevap verdi.

DAMIZLIK BİRLİĞİ ADINA AÇIKLAMA

Edirne İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Tuncay Aytın, birlikleri adına yaptıkları açıklamada şunları söyledi:

BİZLERİ DAVET ETTİKLERİNİ İSPATLARLAR İSE BEN SÖYLEMLERİMİ GERİ ÇEKECEĞİM

TARIM-KOOP Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz ve Edirne Köy Kalkınma ve Diğer Amaçlı Kooperatifler Birliği Başkanı Ahmet Erken yapmış oldukları basın açıklamasında üretici mağdur olmamıştır demişler. Sayın Başkanlarımı samimi olmaya davet ediyorum. Kooperatif Başkanlarını topladıklarında bahsedilen 3 kuruşun üreticiden kesileceğini açıkça beyan ettiler. Ama şu an bulunduğumuz noktada söylemlerini tamamen değiştirerek üretici mağdur olmayacak demekteler. Samimiyetten uzak bu açıklama hiç inandırıcı değildir.  Bizler Edirne İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği olarak davet edildiğimiz her yere üyemizin menfaati doğrultusunda mutlaka gitmişizdir. Bundan sonra da üyemiz için, üyemizin çıkarları için gitmeye devam edeceğiz. Arkadaşlar bahsettikleri toplantıya Edirne İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği olarak bizleri davet ettiklerini ispatlarlar ise ben söylemlerimi geri çekeceğim.

BEYAN ETTİĞİNİZ YAZI NEYİN NESİDİR

Yazdığımız yazı ortadadır demekteler ve devamında henüz net bir şey yok, 29 Aralık’ta ki Ulusal Süt Konseyi Toplantısında netleşecek demekteler. Henüz net bir şey yok ise ortada olduğunu beyan ettiğiniz yazı neyin nesidir ve ortada da bu şekilde bir yazı yoktur. Yazdığınız yazı sadece ve sadece Sanayicinin ve Köy-Koop’un elindedir. Hiçbir köy kooperatifinde bu yazı yoktur. Üstelik bahsettiğiniz toplantı da 29 Aralık’ta değil 23 Aralık’tadır.  

TOPLANTILARI NASIL YAPTIĞINIZI BİZZAT GÖRDÜK

Ulusal Süt Konseyinden almış olduğunuz inisiyatifle böyle bir yazı yazma cesaretinde bulunduğunuzu belirtmişsiniz. Ulusal Süt Konseyi Üyelerinden biri Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanımızdır ve kendisiyle sürekli irtibat halindeyiz. Sizlere böyle bir yetki verildiğini hiç sanmıyorum. Ayrıca 1 aylık protokol yaptığınızdan bahsetmişsiniz. Fakat Merkez Birliğinizden gelen yazıda görülen 1 aylık değil 6 aylık protokol yaptığınızdır.

Burada yapmış olduğunuz toplantıları da nasıl yaptığınızı bizzat gördük! Orada sadece şifahen konuştunuz. Şu an söylediklerinizle o toplantıda konuştuklarınız tam zıt şeyler. İnsanların gözünün içine baka baka kendinizi haklı çıkarmak için insanları yanıltmayın!

Biz Edirne İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği olarak Ulusal Süt Konseyi üyesiyiz. Bizler de üzerimize düşen görevleri yapıyoruz, üyelerimizin çıkarları doğrultusunda da yapmaya devam edeceğiz.

HEM SUÇLU HEM GÜÇLÜ OLAMAZLAR

Biz medyanın olmadığı ortamlarda da Sayın Başkan’la bir araya geldik. Bizim sorduğumuz sorulara yanıt veremedi maalesef… Bu millet öyle bir millet ki; beni hem Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı hem de İl Genel Meclis Üyesi görevine layık görmüştür. Üstelik İl Genel Meclisimiz de bana Gıda Tarım ve Hayvancılık Komisyon Başkanlığı görevi vermiştir.  Üreticinin hakkını biz aramayacağız da kim arayacak? Tarafıma layık görülen bu görevleri de gurur ve onurla yerine getiriyorum. Şu an sütü düşürmek isteyen bizler değil, Tarım-Koop yetkilileridir. Hem suçlu hem güçlü olamazlar. Ben arkadaşlarımdan samimi ve dürüst olmalarını rica ediyorum. Dolayısı ile üreticimizin yanında olmalarını istiyorum. Başka da bir temennimiz yoktur.

Tabii ineği olmayan, süt üreticisi olmayan, süt üretmenin zorluğunu bilmeyen kişilere süt pazarlama yetkisi verilirse bu işler maalesef böyle olur. Masa başında oturup süt pazarlayan kişi, sanayicinin halini anlar, sütü bin bir zorlukla üreten köylünün halinden anlaması zaten mucize olur.

DÜNYADAN BİHABER

Tarım-Koop Genel Başkanı Sayın Özkurnaz sanırım dünyadan bihaber. Kendisiyle bizleri karıştırmasın, kendi işine baksın. Biz Edirne İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği olarak her zaman üreticinin yanındayız ve olmaya da, her platformda üyemizin hakkını savunmaya da devam edeceğiz. Bizim Birliğimiz %95 oranında kurumsallaşmış bir örgüttür. Kayıtlarımız bakkal düzeni değildir, Sayın Özkurnaz’ın bahsettiği Konya’da 8 bin 200 lira, Edirne’de 12-13 bin lira dediği düveyi biz hiçbir aracı firma olmadan Birlik olarak direk ithalatçı konumunda kendimiz ithal ettik. Edirne İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği olarak getirmiş olduğumuz 750 baş simental gebe düvenin borçlanmaları yapıldığı gün Türk Lirasından Euroya çevrilmiş, tüm masraflar dahil, üyemizin işletmesine teslim fiyatı 7 bin 950 liraya mal olmuştur. Sayın Özkurnaz’a duyurulur.

SÜT ÜRETİCİLER BİRLİĞİ ADINA

Edirne İli Merkez İlçe Ve Süloğlu İlçesi Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez de konuyla ilgili yaptığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

BİZ ÇAĞIRILMADIK Kİ KATILALIM

“Değerli arkadaşlar, birileri laf kalabalığı yaparak konuları saptırmak istiyor. Bizim dediğimiz ortada Ulusal Süt Konseyi fiyat açıklamadan bu arkadaşlar 2016 yılının Haziran ayına kadar fiyat belirliyorlar. Kooperatif Başkanlarına farklı, basına farklı açıklamalar yapıyorlar. Benim toplantıya katılmadığımı söylüyorlar, biz çağırılmadık ki katılalım. Kaldı ki üretici birlikleri adına Merkez Birliğimiz Ulusal Süt Konseyi, nezdinde görüşmeleri yürütüyor.

Biz bir daha tekrar ediyoruz; süt fiyatlarını Ulusal Süt Konseyi belirleyecektir ve alınan karara uyacağımızı beyan ediyoruz. Laf ebeliği yaparak bu olaydan kurtulmaya kimse çalışmasın. Aldıkları karar ortadadır ve bu karar bizim için yok hükmündedir.

Değerli Arkadaşlar; bu arkadaşların ben isterdim, bu güne kadar Edirne hayvancılığına ne katkı sunmuşlar, bunlardan da söz etsinler. Ancak hayvanı olmayanların hayvancılığa nasıl katkı vereceğini, süt üretimi yapmayanların nasıl süt fiyat maliyetlerinden söz edeceğini merak ediyorum.”