Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, dün çeltik üreticilerinin telefonlarına bizzat yanıt vererek sorunlarını dinledi. 

Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, her gün yüzlerce üreticinin soru ve önerileriyle muhatap olduğunu ifade ederek, bazılarının bizzat görüşmeyi arzu ettiğini kaydeden Çelik, başlattığı yeni uygulama ile haftada en az bir defa, belirli bir saat aralığında 0530 104 37 80 nolu hatta yapılacak aramalara şahsen cevap vereceğini belirtti.

Sabah 09.00'dan itibaren, 0530 104 37 80 nolu telefon hattına gelen çağrıları bizzat yanıtlayan Bakan Çelik, öncelikle çeltik üreticilerini dinledi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) çeltik fiyatlarına müdahale etmesi beklentisine ilişkin, "Çiftçilerle telefon görüşmesinde aldığımız notlar var. Çeltik üreticisinin durumu nedir? Ona göre bir değerlendirme yapıp, bir açıklama yapabiliriz." dedi.

İpsala'da çeltik üretiminden geçimini sağlayan Ali Ercan, ürün fiyatlarının bazen çok yükseldiğini bazen de çok düştüğünü ifade ederek, yüksek fiyatlı dönemlerin ardından maliyetlerin çok arttığını söyledi. Ercan, özellikle bu yıl piyasa koşullarının çok kötü olduğunu, fiyatların çok geri geldiğini belirterek, şunları söyledi: "İstikrarsız piyasadan dolayı biz şu anda malımızı satacak kişi bulamıyoruz."

Bunun üzerine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik de, "Piyasa şartları iyi olduğu için 2 yıl bizde fiyat açıklaması yapılmadı ama şu anda arkadaşlarımız bize bir sıkıntı, bir daralma ifade ediyorlar, beyanları öyle. Biz de o çerçevede bir çeltik üreticileri ile görüşelim, 'Ne yapabiliriz, TMO olarak alımlara başlayalım mı, ne şekilde başlayalım' diye istişareler yaptık. Beklentiniz nedir?" değerlendirmesinde bulundu. Ercan da ürünlerinin yüzde 70'inin elinde kaldığını dile getirerek, sattıkları ürünlerin yarıdan fazlasının parasını alamadığını kaydetti. Bakan Çelik'in piyasa fiyatlarının ne kadara indiğini sorması üzerine Ercan, yüzde 60 randımanlı çeltiği bin 350 liraya satmak zorunda kaldığını söyledi. Ercan, çeltik alımları için bin 700-bin 800 civarında bir fiyat beklediklerini dile getirerek, bu günkü koşullarda bu fiyatın maliyetlerini ancak kurtaracağını kaydetti.

SORUNLARINI ÇÖZÜME KAVUŞTURMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Bakan Çelik, telefon görüşmelerinin ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Bir soru üzerine daha önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak hizmet verdiğini hatırlatan Çelik, bu görevinde, sosyal taraflarla bir araya gelme konusunda çaba sarf ettiklerini, çok farklı dezavantajlı gruplarla bir araya geldiklerini, sorunlarını çözüme kavuşturmak için çalıştıklarını, işçi işveren kesimi, emekliler ile çok yoğun temaslarının olduğunu ifade etti. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının çok daha yaygın, Türkiye'nin en ücra noktasına kadar örgütleri ve paydaşları olan, herkesin sofrasını birinci derecede ilgilendiren bir bakanlık olduğunu dile getiren Bakan Faruk Çelik, üreticinin durumunun birinci dereceden takibi ve sorunlarının Bakana aktarılmasını çalışma tarzı olarak faydalı gördüğünü söyledi. Söz konusu uygulamaya devam edeceklerinin altını çizen Çelik, belki telefon hattını 2'ye çıkarabileceklerini bildirdi.

Çelik, yoğun bir telefon trafiği ile karşı karşıya kaldıklarını ancak çok farklı sorunları dinleme fırsatlarının olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Güzel tarafı şu, 1 dönümlük yeri olup o araziyi nasıl değerlendireceğini soran Fatsalı çiftçimizden, on binlerce dönüm yere sahip olan Trakya'daki çiftçimize kadar her kesimin sorunlarını birinci ağızdan dinleme imkanınız oluyor. Bu bizim için de eğitici, vatandaşın da yetkililere ulaşması ve sorunlarının çözüme kavuşması açısından daha ümit var ve geleceğe daha sağlıklı bakma imkanı sağlıyor. Bu uygulamayı bugün itibarıyla başlattık ve devam edecek. Bu çalışmayı ben birçok toplantıdan, birçok etkinlikten daha önemli görüyorum. Çünkü direkt olarak sorunu yaşayan vatandaş ile muhatap oluyorsunuz."

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "Satış fiyatları için TMO'dan bir müdahale söz konusu olabilir mi?" sorusuna, "Özellikle çeltiği konu olarak aldık. Aldığımız notlar var. Çeltik üreticisinin durumu nedir? Ona göre , bir değerlendirme yapıp, açıklama yapabiliriz." yanıtını verdi.