BÜLENT SAYLAM

Eliüs yaptığı açıklamada bu sezon yaz mevsimin sıcak ve rüzgarlı geçmesi nedeniyle arıların yeterli derecede polen toplayamadıklarını ve bu nedenle bal rekoltesinde düşük bir sezon yaşadıklarını dile getirdi. 1 teneke balın toptanda 750 TL olmasını gerektiğini söyleyen Eliüs, birçok arıcının gönül bağı olduğu için bırakmadıklarını söyledi

REKOLTE GEÇEN YILA GÖRE YARI YARIYA DÜŞTÜ

Keşanlı bal üreticisi Aytekin Eliüs, bal rekoltesinin bu yıl düşük olduğunu belirterek rekolte düşüklüğünün sebebi ile ilgili şunları söyledi: “Bal mevsiminde yani bal gelmesi döneminde rüzgarların çok aşırı poyrazda seyretmesiyle bölgemizdeki arıların en çok bal ürettiği ürün olan ayçiçeğinin çabuk olmasına neden oldu. Aynı zamanda rüzgarın da etkili olması nedeniyle arıların daha zorlu şartlar çalışmak zorunda kaldı. Bu da bal rekoltesine yansındı. Geçen seneki rekolteye oranla daha düşük bir sezon geçirdik. Mevsimin kurak geçmesi ile çok çabuk olgunlaştı ve rüzgarların etkisiyle ayçiçekleri kurudu. Böylece nektar gelmedi. Doğada bal diye bir ürün yok. Bitkilerin arıya sunduğu aslında bir ödül. Arıların bitkilerden tozlaşma ile gerçekleştirdiği balın bu sene gerekli nektarı arı toplayamadı, çiçeklenme süresi az oldu. Ve bu nedenle bu sene rekolte geçen yıla göre yarı yarıya düştü. Bir kovandan bir teneke bal alırken bu sene yarım tenekeye düştü.

PERAKENDE SATIŞLARDA AZ DA OLSA PARA KAZANILIYOR

Maliyetler nedeniyle birçok arıcının arıcılığı bırakmaya çalıştığını ifade eden Eliüs, açıklamasına şöyle devam etti: “Geçen seneye göre fiyatlar iyi ama toptanda arıcıların maliyetlerini kurtaracak düzeyde değil. Arıcılar birkaç kategoriye ayrılıyor. Gezgin arıcılar, sabit ve kendi bölgesinde arıcılık yapan arıcılar var. Gezgin arıcılar bir yıl içinde çeşitli bölgeleri gezerek birçok kez bal hasadı yapabiliyor ve masraflarını karşılayabiliyor. Birçok arıcı şu an arıcılığı bırakmaya çalışıyor. Bırakamayanlar da gönül bağı olanlar bizim gibi kendine kadar bal üretimi yapıyor ve perakende satıyor. Perakende satışlarda az da olsa para kazanılıyor ama toptanda maliyetlerden dolayı para kazanılamıyor.”

BAL ÜRETİMİ SIRASINDA BİR EMEK VAR

Bal fiyatları hakkında da konuşan Eliüs, sözlerini şöyle bitirdi: “Bugün bir teneke bal 400 TL civarında satılıyor. En az 750 TL olması lazım toptanda. Bal üretimi sırasında bir emek var. Süzülür, dinlendirilmesi gerekir. Bu emeğin karşılığı toptanda 750 TL perakende de 2’ye katlıyor fiyatı 1.500 TL gibi olması gerekiyor. 1 teneke bal 25 kg’dir kilosunu 50-60 TL’den satarsa para kazanır arıcılar. Ayçiçeği balı bölgemizde çok üretildiği için fiyatları düşürüyor. Karadeniz’de balın kilosu 120 TL’yi bulabiliyor.”