Arı Yetiştiricileri Birliği üyesi ve bal üreticisi Gültekin Şahin, ayçiçeği fiyatlarında yaşanan sıkıntının bal üreticilerinde de yaşandığını söyledi.

Şu anda üreticinin elinde ürününün olduğunu belirten Şahin, bu ürünü paraya çeviremediklerinden dolayı çiftçinin mağduriyet yaşadığını belirtti.

Arı Yetiştiricileri Birliği Merkez Başkanlığı ile Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın koordineli bir şekilde arıcılık kanunu çıkarması gerektiğini dile getiren Gültekin Şahin, şunları söyledi: “Şu anda arı üreticileri aldığı mahsulden ve bereketten memnun. Fakat piyasada bir arz talep dengesizliği mi var bilmiyoruz. Geçen sene bin 400-bin 500 lira olan ayçiçeği için şimdi 900 lira gibi rakamdan bahsediliyor. Aynı sıkıntı ayçiçeği balında da başımıza geldi. 27-28 kiloluk bir bal tenekesine 175 lira fiyat veriyorlar. İşin aksi tarafı şu anda balda toptanda alışveriş yok. Satışlar durgun. Durum böyle olunca üreticiye Yok, <Ürünlerde tahlil, analiz yaparız> gibi dayatmalar yapılıyor. Sıkıntılar bu nedenle had safhaya ulaştı.”

“ÜRETİCİNİN ELİNDE ÜRÜNÜ VAR FAKAT PARAYA ÇEVİREMİYOR”

Şahin, ayçiçeğinde yaşanan sıkıntıların bal sektörünü de etkilediğini belirterek, “Çiftçilerin kullandığı çiftçilik kredileri var. Bankalara geri dönüşümleri var. Arıcı ve üreticiler bunları ödemekte sıkıntı çekiyor. Elinde balı veya ürünü var. Fakat elinden çıkaramıyor. Biz üreticiler olarak biraz da şuna bağlıyoruz: Diğer üretici birlikleri gibi bizim de bal üreticisi birliğimiz var. Hayrabolu’daki toplantıda 175 lira olarak bir fiyat belirlenir gibi oldu. Ondan sonra bir alışveriş olmadı. Kısacası, ondan sonra ses çıkmadı. Üreticinin elinde ürünü var fakat paraya çeviremiyor. Bu sorunların çözümünü önümüzdeki günlerde çam balı üretimine bağlıyorlar. Eğer çam balı üretimi de yüksek ve kaliteli olursa ya fiyatları düşürecekler ya da vadeli bir alışveriş yapacaklar. Ayçiçeğinde yaşanan sıkıntıların aynısı bizde de yaşanıyor. Üreticiler her yerde her zaman mağdur durumda.” şeklinde konuştu.

“TEBLİĞ VAR, KANUN YOK”

Sadece Keşan’da bu tür sıkıntıların yaşanmadığının altını çizen Gültekin Şahin, sözlerini şöyle tamamladı: Türkiye’deki arıcıların en büyük ihtiyacı; Arı Yetiştiricileri Birliği Merkez Başkanlığı ile Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın koordineli bir şekilde çıkaracağı arıcılık kanunudur. Sadece bal tebliği var. Polen ve arı sütü tebliği yok. Arıcılar şu anda sahipsiz bir şekilde üretim yapıyor. Fiyatlarda her yıl dengesizlik söz konusu. Piyasada agresif bir fiyat var. Arıcılık kanunu muhakkak çıkartılmalı.”