AYŞİN SEÇİL GEZER

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri komisyonunda görüşülen sulama birliklerinin DSİ’ye ve özel kurumlara devredilmesi ile ilgili kanun tasarısı hakkında Balcılar, şunları söyledi: “Bizim Ankara’ya gitmemizin ana sebebi Türkiye’deki sulama birliklerin ve kooperatiflerin yeni gelen kanun tasarısına göre hepsi Devlet Su İşleri’ne iade ediliyor. Bundan 15 gün önce bununla ilgili Antalya’da da bir toplantı vardı. Türkiye genelinde 378 tane sulama birliği var. Anadolu’da genel olarak ekilen ürün mısır oluyor. Mısır sulama birliklerinin hizmet verdiği yerde dekarda aldıkları para 38 ile 40 lira ortalama ama aynı bölgede aynı hizmeti veren DSİ’nin kendi çalıştırdığı barajlar ve özelleşmiş barajlarda mısır için dekarda alınan ortalama fiyat 95 lira yani bu maliyetleri arttıracağı korkusu içerisindeyiz. Örneğin biz İpsala Ovası’nda çeltik ekiyoruz ve dekar için Hamzadere Sulama Birliği’ne ödediğimiz para yıllık 100 lira oluyor. Bizim endişemiz yarın öbür gün bu barajlar özelleşirse veya DSİ’ye tekrar geri verilirse, sulama birliklerinin ürettiği hizmeti üretemeyecekler, maliyetlerimiz daha yukarılara çıkacak diye korkumuz var. Bu vesileyle Ankara’ya gittik. Başta Rafet Sezen, Okan Gaytancıoğlu ve Erdin Bircan olmak üzere bölge vekillerimizin hepsiyle görüştük. TBMM’de komisyonu dinledik. İlk 6 madde komisyondan geçti, özellikle MHP’li vekiller de bu işe karşı çıkıyor. Komisyon toplam 56 maddeden oluşuyor. AK Partili Milletvekilleri Cumhurbaşkanımız ile görüşüp bunu yumuşatma yoluna gidiyorlar. Olay bugün için bu aşamada ama 1 hafta sonra yumuşar mı, aynı şekli ile mi meclisten geçer bilemiyorum.” 

ENDİŞEMİZ SULAMA MALİYETLERİMİZİN DAHA YUKARIYA ÇIKMASI

“Değişikliğin üreticiye ne gibi etkisi olur?” şeklindeki soruyu da yanıtlayan Sedat Balcılar, “Su kesiliyor, pompalarda arıza oluyor, elektrik sisteminde arızalar oluyor. Sulama birliklerinin bünyesinde sürekli görev yapan elemanları var. Eleman görevini yapmadığı zaman birlik başkanını, birlik müdürünü saat kaç olursa olsun arıyorsun ve üreticinin derdine derman oluyorlar. Gelecekte DSİ’ye geçtiği zaman başına kayyum atar gibi bir memur atanacakmış, bizim öğrendiğimiz bu. Gelen memur bu işi bilmez. Bugün Hamzadere sulaması yaklaşık 300 bin dönümlük alanı kapsıyor. Gelen adam işi bilmediği için üretici mağdur olur. Devlet memurlarının çalışma saatleri var. Çalışma saatleri dışında ulaşamazsın. Birlik başkanı köylünün, halkın oylarıyla seçiliyor. Maliyeti düşürmek amacıyla baraja su, elektriğin en ucuz olduğu saatte basılıyor, pahalı olduğu saatlerde pompaları durduruyorlar. Köylüye faydası olsun diye gereken özveriyi gösteriyorlar. Bizim endişemiz mısır örneğinde verdiğim gibi sulama maliyetlerimizin daha yukarıya çıkması, yeterince hizmet verilmemesi anlamında kafamızda soru işaretleri var.” dedi. 

100 BİN DÖNÜM FAZLA ÇELTİK EKİLECEK

Trakya’da çeltik ekim yerlerinin 2018 yılında arttığına dikkat çeken Balcılar, açıklamasını şu şekilde sonlandırdı: “TMO ziyareti, tamamen bir nezaket ziyaretiydi. Türkiye’de 2018 yılı üretim anlamında Anadolu’da çok farklı olmaz. Ankara’daki sulama birlik başkanları ile görüştüm, TMO yetkilileri ile görüştüm. Artı ya da eksi olmaz, geçen seneki üretimin aynısı olur. Sadece Trakya’da yağışların çok iyi olması sebebiyle bir önceki yıl ekilmeyen yerler, 2018’de ekileceği için Türkiye anlamında 100 bin dönüm fazla çeltik ekilecek.”