BÜLENT SAYLAM

İpsala bölgesinde suyla ilgili bir sıkıntı olmadığını belirten Balcılar, girdi maliyetlerinin arttığını söyledi. Üreticilerin yaşadığı rekabetten dolayı icar fiyatlarındaki artışı da değinen Balcılar şunları söyledi: “Geçtiğimiz gün İpsala Kaymakamı başkanlığında İlçe Tarım Müdürü, Karasaz Kooperatifi Başkanı, Hamzadere Sulama Birliği Başkanı, Yenikarpuzlu Sulama Birliği kooperatif Başkanı ve ben de dahil olmak üzere su ile ilgili bir toplantı yaptık. Hamzadere Sulama Birliğinin 207 milyon metreküp su tutma kapasitesi var. Şuan içerisinde 145 milyon metreküp su var. Sultanköy barajının da 27 milyon metreküp su tutma kapasitesi var. Orada da şu an 24 milyon metreküp su var orada. Yenikarpuzlu’da da yüzde 77 oranında baraj doldurulmuş vaziyette. Bölgemizdeki tek sıkıntı Çakmak ve Altınyazı Karasaz bölgesindeki barajlar da. O bölgede şuan itibariyle doluluk oranı yüzde bir civarında ama İpsala bölgesi olarak suyla ilgili herhangi bir sıkıntımız yok. Sizin de bildiğiniz gibi geçe yılagöre ortalama 800 TL olan icarlar Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından bin 450 TL muhammen bedelle tekrar ihaleye çıkartıldı ve bunun üzerine üreticilerinde sürtüşmesi sonucu yer fiyatları ortalama 2 bin TL lira civarında oldu. İpsala Belediyesi bin 90 TL’den yerleri İhaleye çıkarttı. Bu yerlerde ortalama 2 bin TL civarında seyretti.”

GÜBREYE YÜZDE 80 ZAM YAPILDI

Artan gübre fiyatlarına da dikkat çeken Balcılar, “Gübrenin çeşidine göre yüzde 70 yüzde 80 civarında zam yapılıyor. Bir tohumculuk firması fiyatlarını açıkladı. Orada da yüzde 100’e yakın anormal artışlar var. Yarın öbür gün bu ilaç fiyatlarına zirai mücadelede kullanmış olduğumuz ilaç fiyatları, elektrik enerjisindeki girdi maliyetleri de yansıyacak.” ifadelerini kullandı.

İŞİN SONU NE OLUR BİLMİYORUZ

Hükümetin bu konulara neden müdahale etmediğini bilmediğini söyleyen Balcılar, sözlerini şöyle tamamladı: “En büyük sıkıntı şu, örneğin geçen sene bir dekar çeltiği, 3 bin TL’ ye mal ettiysek bu sene kirada, ilaçta, tohumda, gübrede en az yüzde 50 artış var. Seneye biz bir dekar çeltiği 4 bin 500 TL’ye mal etmeye başlayacağız. Tam ürünü meydana getiriyoruz, çalışıyoruz, çabalıyoruz taban fiyat verileceği zaman hükümet, ‘kardeşim bir dakika dur’ diyor. ‘Bizim enflasyon hedefimiz var’ diyor. Nedir senin enflasyon hedefin? Yıllık yüzde 7. Benim maliyetim yüzde 50 artmış. Yani kısır bir döngü içerisindeyiz, bu işin sonu ne olur? Biz de sizler gibi. Böyle kara kara düşünürüz.”