HABER MERKEZİ

“SU ALTINDA KALAN ÇELTİK ARAZİLERİNDE EKİLİŞLER GEÇE KALACAK”

Çeltik ekilişlerinin normal olanaklarda Mayıs ayı başında başladığını söyleyerek sözlerine başlayan Balcılar, “Bu yıl, Bulgaristan’daki barajların dolu olması nedeniyle barajların patlama yapmaması için açılan kapaklarla bu barajlardan sular eksiltiliyor. Yağışlar gerçekleşince Ergene’deki su oranı Meriç Nehri’ni de etkiliyor. Şuan yapılabilecek hiçbir şey yok. Nehirlerin debisinin artmasıyla yaşanacak tek sıkıntı; su altında kalan çeltik arazilerinde ekilişlerin geçe kalacak olması.” dedi.

“TRAKYA’DA YAKLAŞIK 500 BİN DÖNÜM ÇELTİK EKİLECEK”

Sedat Balcılar, açıklamasının devamında şunları söyledi: “Sevindirici bir konu ise 2018 yılında su sorunumuz olmayacak. Trakya’daki barajların doluluk oranı %90 civarında. Bulgaristan’daki barajların doluluk oranı da aynı şekilde. Bölgede suyla ilgili bir sıkıntı yaşamayacağız. Geçen yıl, Trakya’daki çeltik ekimlerinde yaklaşık 100 bin dönümlük bir eksiklik vardı. Hayrabolu ve Keşan bölgelerinde çeltik ekimi azaltılmıştı. Ancak bu yıl, su sorunu olmadığı için Trakya’da yaklaşık 500 bin dönüm çeltik ekilecek.”

Balcılar, öte yandan mazota sürekli gelen zamlar ile Euro ve Dolar’ın yükselmesi nedeniyle 2018 yılı çeltik üretim maliyetleri için henüz bir şey söylenemeyeceğini dile getirerek, 2018 yılının tüm üreticiler için hayırlı olmasını dilediğini belirtti.