BÜLENT SAYLAM

LAZIM EKOLOJİK DENGEYİ BOZMADAN DRONLA İLAÇLAMA YAPILABİLİR

Bundan sonra bütün ilaçlamalar neden dronla olmasın? Düşünmek lazım ekolojik dengeyi bozmadan dronla ilaçlama yapılabilir. Bu basit bir şey değil. Bence ne felaketler yaşayabileceğimizin bir göstergesi. Küresel ısınmayla birlikte canlıların hareketleri de değişti. Her an yeni bir felaket yaşayabilir, çekirge baskını olabilir. Hazırlıklı olmak lazım ilaçlamaya. Bence dron olayı önemli, bunun üzerinde durmak lazım ve tarımsal ilaçlamada kullanılan  sayısının artması lazım. 

AMBALAJININ İLAÇTAN PAHALI OLMASI LAZIM Kİ AMBALAJ GERİ DÖNSÜN

Şunu çok net anlatalım zirai ilaçlama konusunda çok kontrolsüzlük var. Ben birkaç kere bu konuyu paylaştım. Ben de çiftçi çocuğun arkadaşı tarlaların başında bırakılan ilaç şişelerini görüyoruz. İlacın daha çıktığı gibi fabrikadan bir etiketle kontrol edilmesi lazım. Ambalajının ilaçtan pahalı olması lazım ki ambalaj geri dönsün. Ya biz dünyada en pahalı şey hastalandıktan sonra insanları tedavi etmektir. Koruyucu önlemler yani halk sağlığı dediğimiz şeyin başında da tarım ilaçlarından da korumanız lazım insanlarımızı. Bunlar suya karışır, ciddi kirlilik yaratan şeyler bunlar. Çözümü, bunun da planlanması lazım. Yani sen çiftçiyi, ilaçsız bırakabilir misin? Aç kalırız. İlaçsız bırakmak değil mesele, o ilaçların ambalajının doğru bir şekilde geri dönmesini sağlamaktır. Birinci derece yapmamız gereken şey bu.

ROBOTİK ARILAR ÜRETİYORLAR

İkincisi de biz arı dostu ilaçları tüm tarımda ya da yararlı zararlılarının ölmemesini sağlayacak ilaçları kullanmazsak, ileride ciddi felaketlerle karşılaşacağız. Yani arının olmadığı bir dünya yok olmuş, bir dünya hiçbir şey bir daha çiçek veremez. Dünyanın sonu olur. Hatta robotik arılar üretiyorlar. Yani bunlar biterse yerine canlı olarak alabilirsin, yerine getirmeliyiz ki robotik yani canlı olmayan arılar üretip bunun çözümünün peşinde bir takım çalışmalar var dünyada çünkü çok hassas bir canlı. biz diyemeyiz ki ayçiçeğini kurtardık, arılar ölsün. Böyle bir dünya yok. Arının olmadığı bir dünyada iş mi olur? Bu canlı katliamıdır.

DOĞADA BİRİNİ YOK EDİYORSAN O DA ÖTEKİNİ YOK EDİYOR

Bu daha önce yaşandı bir yıl kontrolsüz bir şekilde süneyle mücadele yapıldı. O süne ilaçlaması sonucunda yılanların hepsi öldü. Devresi sene her yeri fare bastı. Ben domates etmiştik. Biz 20 dönüm ziyan aldık baktık yani düşünsene 17-18 yaşındaydım. Ciddi sıkıntı doğada birini yok ediyorsan o da ötekini yok ediyor. Mesela sığırcıklar var ya onlar kalsa mesela onlar o süreyi yiyormuş ama yeteri kadar sığırcık yok yapmamız gereken şey belki de  zararlının karşılığı yararlı canlıyı korumak ama işte yapamıyoruz. İlaçla çözeceksek bu konuyu da adam gibi ilaçlarla çözmek lazım zamanında organize olup bu işe müdahale etmek lazım. 

BU NASIL YAŞATACAKSINIZ BU ÇİFTÇİYİ? 

Ayçiçeği üreticisi ciddi bir beklenti içerisinde. Dünya yağ piyasalarının 40-50 dolar üzerinde ithalat yapıldı.. Şimdi yaptığınız bu yaptığınız ithalatı ne yapacaksınız? Harman geldi, biz de ürün çıktı. Efendim işte bu rekabet koşulları yok. 10 liraya satsın üretici ayçiçeğini. Ne olacak 10 liraya satarsa ayçiçeğini üretici? Ne yapalım yani şimdi, tamam ayçiçeği yükseliyor. Yağ fiyatları yükseliyor, yağ fiyatları yükselince tüketiciler sıkıntı yaşıyor. Arkadaş tüketici kendi bütçesini, yağ kısmını ayarlayacak. Enflasyonu ayçiçeği üreticileri mi engelleyecek? Efendim et fiyatları yükseliyor et ihracatını yasaklayalım. Üreticinin yeminin çuvalı olmuş 350 lira. O zaman yem fiyatlarını bir dengeye sokalım. Yani üreticinin maliyetleri mazot artıyor, gübre artıyor, her şey artıyor. Aman efendim, senin ürünün fiyatı artmasın, enflasyon olur. Olur mu böyle bir şey nasıl yaşatacaksınız bu çiftçiyi? 

PARA KAZANAMADIĞINDA NİYE YAPSIN İNSANLAR ÇİFTÇİLİĞİ?

Buğday fiyatları yönetilebilir fiyatlarda. Bakıyorum birçok insan da malını ofise verdi. Yine burada olan altta kalanın canı çıksın. Acil paraya ihtiyacı olan tüccara verdi. Tüccarların da birçoğu yine ofise satıyor. Acil paraya ihtiyacı olanlar verdi ama normal belli bir bütçesi olan çiftçi götürüyor ofise. 1 lira daha yüksek olsaydı çiftçi rahatlayacaktı. Ama en azından zarar etmediler. Siz ayçiçeğinde de insanlara para kazandırmazsanız buğdaydan kazandıramazsanız niye yapsın insanlar bu çiftçiliği?

DEVAMI YARIN