BÜLENT SAYLAM

Bezbaş, üre gübre fiyatlarının 2 bin TL seviyelerine çekilmesi gerektiğini savundu.

KİMYASAL GÜBRE BAĞIMLILIĞI TAM HIZ DEVAM EDİYOR

Bezbaş, tarihe not düşmek istediğini kaydederek üre gübresi hakkında şunları kaydetti: “Üre Gübresi: Kepek ekilmediğini bilecek kadar tarımı bilen bir kardeşiniz olarak Üre gübresi fiyatları ve bu fiyatların nelere sebep olacağını tarihe not düşmek istedim. Kimyasal Gübre bağımlısı güzel ülkemin tarımı kimyasal Gübre fiyatlarının aşırı yükselmesi sonucu sıkıntıya girdi. Uzun yıllardır çözülemeyen kimyasal gübre bağımlığı tam hız devam ediyor.” 

YERLİ ÜRETİM KİMYASAL GÜBREDE ÇOK AZ

Kimyasal gübrenin ithalat demek olduğu dile getiren Bezbaş, değerlendirmesine şöyle devam etti: “Kimyasal Gübre = ithalat. Yerli üretim kimyasal gübrede çok az. Yerli üretim yapan fabrikalarda ham maddeyi ithal ediyor. Potasyum, sülfat gibi madenler ülkemizde ya yeteri kadar yok ya da ülkemizde bulunamadı kuvvetle ihtimal bulunmak için çaba harcanmadı.” 

TARIM KREDİ ALTINLA UĞRAŞITOR GÜBREYE BAKTIĞI YOK

Tarım Kredinin altın madeniyle uğraştığını gübreye bakmadığını hatırlatan Bezbaş, “Üre gübresi= Azot ve bildiğim kadarıyla doğalgazdan üretiliyor. Tabloda gördüğünüz rakamları ithal etmişiz. İthal Gübre yoksa neler yok? Türk tarımı göbeğinden ithalata nasıl bağlanmış tabloya bakın lütfen. Fiyatların neden yükseldiğine bakacak olursak tablodaki ülkelerle ilişkilerimize bakın sonucu kendiniz görün. Üreticilerin en büyük kooperatifi tarım kredi İran’da Azot fabrikası kurmuştu sonra ne oldu bilen yok. Tarım kredi bu günlerde altın madeniyle uğraşıyor gübreye baktığı yok.” şeklinde açıklamasına devam etti.

ÜRE GÜBRE FİYATLARINI 2 BİN TL SEVİYESİNE ÇEKMELİ

Açıklamasının sonunda uyarılarda bulunan Bezbaş, şunları söyledi: “Gübretaş şirketinin hisseleri borsada 30 kat değerlendi. Bazı kooperatifler öngörülü davranıp erken bağlantı yaptı 2 bin 250 TL’den üyesine üre gübresi sattı. Ne var ki üreticilerin diğer kooperatiflere üye olan kısmı mağdur. Üre gübresini  3 bin TL’ye almak zorunda kalıyor ya da hiç alamıyor ve tarlasına ya az alıp atacak  ya da alamadığı için hiç atmayacak. Peki Azot yeteri kadar buğday tarlasına atılmazsa ne olur? Seneye ekmek 3 lira olur saman balyası 40 TL olur. Başka ne olur? Kimyevi gübreyi ithal ettiğimiz yermezmiş gibi buğdayı da daha çok ithal ederiz. Yetkililer bir an önce harekete geçmeli ve tarım kredi kooperatifine neden zamanında üre gübresi bağlantısı yapmadığı konusunda hesap sormalı ve üretimin etkilenmemesi için Şubat sonuna kadar üre gübre fiyatlarını 2 bin TL seviyesine çekmeli. Üre sadece üre değildir herkes bilsin.”