AYŞİN SEÇİL GEZER

TMO ZİYARETİ

NecdetBudak ilk olarak saat 09.00 sıralarında TMO Keşan Ajans Amirliği’ni ziyaret etti.

Burada alımlar hakkında Ajans Amiri Ali Gücüyeter’den bilgi alan Necdet Budak, daha sonra çiftçiler ile buğday alımıyla ilgili sohbet etti.

BUĞDAY KIŞLIK BİR BİTKİ OLMASINA RAĞMEN SULANMASININ ÖNEMİ ORTAYA ÇIKTI

Alımları yerinde inceleyen Budak, TMO Keşan Ajans Amirliği’nin 15-16 bin ton buğday alımı gerçekleştirdiğini, buğday fiyatlarının ortalama 860-960 TL arasında seyrettiğinikaydetti.

Necdet Budak, “Burada en önemli konu; bölgemizde geçtiğimiz yıllarda kuraklık nedeniyle dane tam dolmuyordu ve kalite ile ilgili sıkıntımız vardı. O dönemlerde buğdayda sulama yapılmasının olumlu olduğunu söylüyordum. Bu yılda Nisan ve Mayıs aylarındaki yağmurun kaliteye etki ettiği yönünde söylemler var. Buğday kışlık bir bitki olmasına rağmen sulanmasının önemi ortaya çıktı. Hamzadere Barajı’nın bu yıl verimde ve kalitede ne kadar önemli olduğunu gördük.” dedi.

ELİMİZDEN GELEN DESTEĞİ VERECEĞİZ

Keşan’da buğdayın borsada alınmadığını ifade eden Budak, şunları söyledi:“Uzunköprü ve Edirne Ticaret Borsası’nda hem TMO hem de tüccar aynı anda çiftçinin malını alıma giriyor. Bu bir rekabete neden oluyor ve bu piyasanın dengeli gitmesi açısından önemli. Keşan Ticaret Borsası’nda çiftçilerle el birliği içerisinde TMO ile koordineli bir şekilde Keşan-Enez bölgesinde açık alım alt yapısına ihtiyaç var. Bunun için elimizden gelen desteği vereceğiz.”

BÖLGEMİZDE LİSANSLI DEPOLARA İHTİYAÇ VAR

Necdet Budak, sözlerini şöyle sürdürdü: “TMO, Türkiye genelinde lisanslı depoculuk hakkında yeni bir politika izliyor. TMO ile iş adamları anlaşmalı bir şekilde depoyu özel sektör yapmak kaydıyla, kira bedelini alım garantisi veriliyor. Bölgemizde lisanslı depolara ihtiyaç var.”

TMO DEVREYE GİREREK ÇİFTÇİYİ KORUMAKTA

TMO’nun fiyatı erken ya da geç açıklamasının çiftçinin lehine olduğunun altını çizen Budak, “TMO bütün illerden verileri topluyor ve bunları dikkate alarak fiyat açıklıyor. Üretici fiyatın bir an önce fiyatın açıklanmasını istiyor. Ama şunun bilinmesi lazım TMO her yıl buğday ya da çeltik alacaktır. TMO garanti olarak her yıl alımını yapar. Bizim amacımız özel sektörün de alım yapması. Fiyat düştüğü zaman TMO devreye girerek çiftçiyi korumakta. Burada bir sorun yok. Çiftçilerimiz teslim ettikleri ürünlerin ödemelerini alıyorlar. Çok feryat edecek bir durumun olmadığını görüyoruz. Tüccarın da fiyat açıklamasıyla devreye girdiğini görüyoruz.”  

ÇİFTÇİLER TARIMA İNANIRLARSA KESİNLİKLE AÇ KALMAZLAR

Saat 11.00 sıralarında Keşan Ziraat Odasına geçen NecdetBudak, burada Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Mangır ve bazı yönetim kurulu üyeleri tarafından karşılandı.

Ziyarette konuşan Budak, Cumhuriyet tarihinde kırsaldan kente büyük bir göç olduğunu belirterek, “Artık Türkiye’de kayıtlı çiftçi sayısı da 3 milyonun altını düştü. Türkiye’de artık kırsaldan kente göç durma noktasına geldi. Buradan yeni bir sürece girilecek. Yeni süreçte genç biri gıda, tarım veya hayvancılık işletmesi kuracak. Eğer çiftçiler tarıma inanırlarsa kesinlikle aç kalmazlar. Yeni atılımlar yapmamız lazım. Hamzadere %70 oranında tamamlandı. Şimdi sadece çeltik, ayçiçeği, buğday veya mısır mı üreteceğiz? Yoksa mesela yamaç arazileri olan köylerde alternatif olarak tıbbi ve aromatik bitkiler üretebilir miyiz? Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın anlaşmalarıyla alternatif ürünleri alacak firmalar ile çiftçimiz sözleşme yaparak üretim yapabilir mi? Burada Gıda OSB gibi yeni bir oluşum ortaya çıkıyor. Bunları konuşmamız lazım.” dedi.

GENÇLER ÖZGÜR DÜŞÜNMELİ

Ziraat odasında 3 tarım danışmanının bulunduğuna dikkat çeken Necdet Budak, şunları söyledi:“Bu sayı az. Bakanlığın tarım danışmanlığıyla ilgili destekleme projesi var. Burada Avrupa’daki tarım danışmanlarının neler yaptığının incelenmesi lazım. Artık devlete kendimizi atarız gibi düşünülmemeli. Gençler biraz daha özgür düşünmeli.”

ALTERNATİF ÜRÜN DENEMESİ YAPMALIYIZ

Magır ise ziyaretinden ötürü Budak’a teşekkür ederken, “Bölgemizde yılda 2 ürün ekimine geçmemiz gerek. Alternatif ürün denemesi yapmalıyız. Örneğin şahsım olarak; anıza ayçiçeği ektim.”

Budak daha sonra Edirne İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği’ne geçerek, yetiştiriciler ile görüştü.

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ