BÜLENT SAYLAM

Aktaş, dünya nüfusunun hızla artması ile beslenme zorluklarının çözümünde sınırlı olan tarım alanlarındaki üretimin verimliliğini artırmanın büyük önem taşıdığını hatırlatarak açıklamasına şöyle başladı: "İnsanımızın beslenmesinde en ön sırada gelen besinlerin başındaki buğdaydır. Buğdaydan elde edilen un, bulgur, insan beslenmesinde kullanılmaktadır. Buğday bitkisinin sapları ise hayvan beslenmesinde kullanılmaktadır. Buğday yetiştiriciliğinde doğru ve dengeli gübreleme yapabilmek için toprak analiz sonuçlarına ve verim beklentisine göre doğru gübre ve doğru dozun belirlenmesi gerekmektedir. Ayrıca taban gübrelemesinde kullanılan gübre çeşidi ve dozu üst gübreleme için tercih edilecek gübre çeşidi ve dozunu da belirlemektedir."

"MART AYININ BAŞI GİBİ BİTKİNİN AZOT İHTİYACI ARTMAKTADIR"

Tezcan Aktaş, buğday bitkisinde üst gübrelemede azotlu gübre cinsi belirlemede dikkat edilecek hususları hakkında şu bilgileri verdi: "Tarlaya gübre uygulaması yaptıktan sonra bir kaç gün içinde yağmur yağması gerekir. Havaların güneşli ve sıcak geçmemesi gerekir. Üst gübre uygulandıktan sonra 5-10 gün yağmur yağmıyor, hava sıcak ve güneşli ise azotlu içerikli gübreden büyük ölçüde azot kaybı amonyak (NH3) halinde olur ve gübrelemenin etkisi az görülür. Bu kayıp doğru ve yeteri kadar tarlaya atıldığında ise çok az olur. Bunun için üst gübrelemede bölgenizin ve toprağınızın ihtiyacına göre toprak analiz sonuçlarındaki gübre ve miktarına uyulması azot kayıplarını azaltacaktır. Mart ayının başı gibi buğday bitkisinde kardeşlenme ile birlikte yeşil aksamda artışlar olacağından bu dönemde bitkinin azot ihtiyacı artmaktadır. Havaların ısınması ve yağışlar ile birlikte üre gübresi kullanılması faydalı olacaktır. Üre gübresi tek seferde atıla bildiği gibi 2'ye bölerek 20-25 gün aralıklarla atılması bitki besleme acısından oldukça önemlidir. İkiye bölünen üre gübresi hem uzun süre bitkiyi beslemekte ve uzun süre toprakta durmakta hem de tane gübresi olarak kullanılan amonyum nitrat (%26) gübresinin atılmadığı veya atılsa bile kurak gecen bir yılda bitkinin yaşayacağı azot noksanı eksiklik sorunlarını minimum seviyeye indirmektedir. Buğday bitkisinden dekardan yüksek verim ve kaliteli ürün alınması için öncelik ile toprak analizi yaptırmalıdır. Analizde eksik elementler belirlenerek eksikliklerin giderilmesi için raporlarda gerekli gübre önerileri yapılmaktadır."

"TOPRAĞINIZIN İHTİYACI KADAR GÜBRE KULLANINIZ"

Sözlerinin son bölümünde, buğdayda gebeleşme dönemi başlangıcında bitki analizi yapılması ve bitki bünyesindeki bitki besin elementlerinin miktarlarının belirlenmesinin de faydalı olduğunu kaydeden Aktaş, şunları söyledi; "Yağışı yeterli olan yörelerde dekardan fazla ürün alınması düşüncesi ile gereğinden fazla azotlu gübre kullanımı bitkinin yatmasına kökboğaz ve pas gibi hastalık etmenlerinin zarar derecesizinin artacağını ve buğday tanesinin üst dokusunu inceltip süne tahribatını arttırdığını unutmayınız. Bu da verimi ve kalitesi düşük ürün elde etmenize sebep olur. Bitki ve toprak analiz sonuçlarınıza göre toprağınızın ihtiyacı kadar gübre kullanınız. Ayrıntılı bilgi almak isteyen değerli üreticilerimiz konuyla ilgili hafta içi 08.30 - 17.30 arası (0284) 714 10 87 numarayı arayabilirler."