MEHMET AYTAÇ

Bölgedeki bazı ayçiçeği alanlarında tırtıl zararı yaşandığını belirten Açar, “Çiftçilerimiz, bu konuda dikkatli olmalarında fayda var. Tarım teşkilatlarıyla koordineli şekilde hareket edilerek tedbir alınmalı. Şuanda çayır tırtılı diye adlandırılmaktadır. Çayır tırtılları, ayçiçeklerine zarar vermeye devam etmektedir.” dedi.

“İLAÇLAMA AKŞAM SAATLERİNDE YAPILABİLİR”

Çayır tırtıllarına karşı alınması gereken tedbirler hakkında önerilerde bulunan Lütfü Açar, sözlerini şöyle tamamladı: “Ayçiçeklerinin gelişimleri dikkate alınırsa, bunun mücadelesi çok zor şartlarda yapılabilmektedir. Çayır tırtıllarında çok yoğunluk söz konusu ise, yer aletleriyle ilaçlama yapılmasında fayda var. En azından tırtılın yoğunluk oluşturduğu alanları kontrol altına alarak, yayılmasını önleyecek tedbirler alınabilir. Önümüzdeki günlerde tırtılların kelebek oluşması dönemine geçilerek, bu zarar kısmen önlenecektir. Ayçiçeği alanlarında böyle bir salgınla karşı karşıyayız. Çiftçilerimize önerimiz, ilaçlama yapılacaksa, bunu akşam saatlerinde yapılması önemlidir. Çünkü ayçiçeklerinde arılara zarar verilmemesi gerekiyor. Arılar, bal üretiminin yanı sıra, ayçiçeklerinde tozlaşmaya katkı sağlamaktadır. Çiftçilerimiz, bu süreçte çok dikkatli olmalılar.”

GAYTANCIOĞLU DA KONUYA DİKKAT ÇEKMİŞTİ

Öte yandan CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu da geçtiğimiz günlerde konuya dikkat çekerek; “Yetkililerin bir an önce tedbir alarak gereğini yapmaları gerekir” demişti.

Gaytancıoğlu, özellikle Keşan, İpsala ve Uzunköprü bölgesindeki ayçiçeklerinde görülen çayır tırtılının verimi olumsuz etkileyeceğini belirterek; “Edirne’de ayçiçeklerinde çayır tırtılı tespit edildi. Özellikle Keşan Maltepe, İpsala Hacıköy, İbriktepe, Sultanköy, Uzunköprü Kurtbey bölgesinde tarlada ekili ayçiçeklerinde görülen çayır tırtılı, bitkinin gelişimi açısından tehlike oluşturuyor. Bölgemizdeki ayçiçeklerinde belli başlı yerlerinde görülen çayır tırtılı ciddi anlamda yapraklara zarar veriyor. Bu tırtıllar her yere de yayılmış durumda. Bunlar tabi ki kelebek olacaklar ama bu süre içinde yapraklara zarar veriyorlar. Bu da bitkinin beslenmesini ciddi anlamda etkiliyor. Bunun verime de etkisi olur. Bir an önce ilaçlama yapmak lazım. Tarım teşkilatlarına da ulaştım. İlçe müdürlerimizin haberleri var. İlaçlamalara başlanacak. Rüzgar da var, ilaçlama yaparken çok dikkatli olmak lazım. Arılara da zarar vermeden mümkün olduğunda akşamüzeri yapmak lazım. Doğanın dengesi bozulmamalı. Ayçiçeklerinde yağmur vardı her şey çok iyiydi.  Verim güzel bekleniyor. Boy yaptılar, kafa yapıyorlar. Ama işte doğanın etkisi her zaman görülebilir. Biz diyoruz ki risk ve belirsizlik çok fazla. Çiftçiye ne kadar çok destek verseniz azdır. Şimdi üretici buradan düşük verim elde edecek. Çünkü her taraf tırtıl” açıklamasını yapmıştı.