BÜLENT SAYLAM

Dünyadaki çiftçilerin, su kullanım verimliliğini optimize etmek için baskı altında olduğunu belirten Çelik, “Kuraklık, buharlaşma, tuzlanma, yeraltı sularının tükenmesi ve su rezervlerine erişim eksikliği gibi sorunlarla karşı karşıyadırlar.” dedi.

KALİTELİ VE VERİMLİ ÇELTİK ÜRETİMİ İÇİN YAPMALI?

Konuyla ilgili olarak konuştan Çelik, kaliteli ve verimli çeltik üretimi için şunlara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi: “Değişik topograflarda ve toprak tiplerinde ekim imkânı, eğimli arazilerde ekim yapabilme, münavebe yapmaya uygunluk, daha az su ile çeltik yetiştirebilme, arsenik ve kadmiyum birikiminin ortadan kalkması, etkili bir biçimde gübreleme yapma, enerji ve işçilik giderlerinin azalması, ilaç tüketimi düşüklüğü, az nemden dolayı düşük kurutma gideri, zaman ve maliyet tasarrufu; kaliteli ve verimli çeltik üretimini sağlar.”   

AKILLI SULAMA, TOPRAĞI DEĞİL, BİTKİYİ BESLER

“Giderek azalan ve kirlenen su kaynakları ile şişen enerji ve su faturalarını düşürmek için önümüzdeki yıllarda keyfi değil mecburi bir tercih nedeni olarak akıllı damla sulama yöntemleri hak ettiği yeri bulacaktır” diyen Çelik,  “Akıllı sulama, toprağı değil, bitkiyi besler. Bu sayede çok şey fark eder! Çünkü su ve besinleri doğrudan köklere teslim ettiğinizde, maliyetlerinizi düşürürsünüz. Daha da önemlisi, hem bitkiniz daha sağlıklı olur, hem de veriminizi arttırırsınız.” şeklinde konuştu.

DAHA AZ SU YÜKSEK KALİTE

Açıklamanın sonunda Çelik, su kullanımının optimizesinin önemine değinerek şöyle konuştu: “Dünyadaki çiftçiler, su kullanım verimliliğini optimize etmek için baskı altındadır. 

Kuraklık, buharlaşma, tuzlanma, yeraltı sularının tükenmesi ve su rezervlerine erişim eksikliği gibi sorunlarla karşı karşıyadırlar. Akıllı sulama, su kullanma şeklinizi değiştirerek bu zorlukların üstesinden gelmenize yardımcı olur, daha az su kulla