SONGÜL KONAR

ÜRETİCİLERDEN ÇOK FAZLA TEPKİ VAR”

Tarım ve Orman Bakanlığı ile TMO tarafından çeltik fiyatlarının açıklandığını hatırlatarak, sözlerine başlayan Balcılar, şunları söyledi: “2018 yılı çeltik fiyatları açıklandı. Bu çerçevede; luna cinsi çeltiğin tonu 2 bin 200 lira, Vasko Ronaldo 2 bin 400 lira, Osmancık 2 bin 600 lira olarak açıklandı. Açıklanan fiyatların üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum. Fakat açıklanan fiyatlar konusunda, üreticilerimizden çok fazla tepkiler alıyoruz. 2018 yılının maliyetleri göz önünde bulundurarak, açıklanan fiyatlardır. Bu zaten piyasada var olan fiyatlardır. Üreticilerimiz fiyatlar konusunda biraz endişeli olduğunu görmekteyiz.”

“2019 YILINDAKİ GİRDİ MALİYETLERİMİZ ARTACAK”

Sedat Balcılar, sözlerine şöyle devam etti: “2019 yılındaki girdi maliyetlerimiz artacak. Gübre fiyatları yaklaşık yüzde 100 artarken, mazot ve ilaç fiyatlarında da benzer bir artış yaşandı. 2019 yılında fiyatlar açıklanırken, girdi maliyetlerinin göz önünde bulundurulacağını düşünüyorum. Gelecek yıl içerisinde daha iyi fiyatların açıklanmasını temenni ederim.”

“TRAKYA’DAKİ ÜRETİCİ, FİYAT AÇIKLANMASINI İSTEMEDİ”

Trakya Bölgesi’nde üretim yapan üreticilerin fiyat açıklanmasını istemediğini belirten Balcılar, “Piyasalar, kendi kendini regüle etmeye başlamıştı. Özellikle Karadeniz ve İç Anadolu bölgelerinde üretim yapan Ziraat Odası ile Çeltik Üreticileri Birliği üyeleri fiyatların çok düşük olması nedeniyle, açıklanmasını istediler. Buna istinaden fiyatlar açıklandı. Karadeniz ve İç Anadolu bölgelerindeki üreticilerin mağduriyetini gidermek amacıyla açıklanmıştır. Ayrıca, açıklanan fiyat 60 randımanlı çeltik içindir. Bizim bölgemizde yetişen çeltik en az 65 randımanlıdır. Açıklanan fiyatlar biz üreticiyi ne çok sevindirir ne de çok üzer. Piyasada fiyatlarıyla aynı şekilde açıklanmıştır. Trakya’daki üreticiler açısından çok iyi bir fiyat değildir. Ben, Trakya’dan TMO’ya ürün gideceğini ve işlem göreceğini düşünmüyorum. Çünkü TMO’ya ürün verilebilmesi için en az 15 rutubet oranına sahip olması lazım. Bizim depolarımızdaki ürünler 15 rutubet oranını geçmiş durumda. Bunun için yeniden işlem görmesi gerekiyor ve bu da, ayrı bir maliyettir. Zaten tüccar aynı fiyata bizim ürünlerimizi alıyorlar.” dedi.

“FİYATLAR, BİRAZ DAHA YÜKSEK OLMALIYDI”

“Peki, çeltikte fiyat ne kadar olması gerekirdi?” şeklindeki soruya cevap veren Sedat Balcılar, sözlerini şöyle tamamladı: “Üretici, fiyatların biraz daha yüksek olmasını istiyor. Luna cinsi çeltiğin tonu 2 bin 500 lira, Osmancık 3 bin lira, cameonun ise 3 bin 500 lira olmasını isterdi. Ama 2 yıl önce açıklanan fiyatlar çok daha kötüydü. Geçmişle bugünü kıyaslarsak, iyi diyebiliriz. Ama girdi maliyetlerindeki artışlar göz önüne alındığını yeterli olmadığını görüyoruz. Her şeye rağmen açıklanan fiyatların üreticimize hayırlı olmasını diliyorum.”