AYŞİN SEÇİL GEZER

Saat 14.00 sıralarında İpsala Ticaret Borsası (TB)’nda başlayan toplantıya; İpsala TB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Girgin, Hamzadere Sulama Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Seçkin Şimşek, Pirinç Değirmencileri Derneği Başkanı Birol Kocaman, Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Edirne TB Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk, Keşan TB Yusuf Yörük, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Halil Sürek, İTB Meclis Başkanı Necati Görür, İpsala Belediye Başkanı Mehmet Kerman, İpsala Ziraat Odası Başkanı ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Darcan, Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, Keşan Ziraat Odası Başkanı Rıfat Mangır, Uzunköprü Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Özcan Kayalı, Uzunköprü Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Ali Öner, İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Balcılar, Meriç Ziraat Odası Balkanı Ömer Ergin katıldı. 

ORTAK KARAR ALACAĞIZ

Toplantının açılış konuşmasını yapan Girgin, “2017-2018 çeltik hasat dönemini tamamladık. Son dönemde yaşanan gelişmelere göre nasıl bir yol izleyeceğimizi konuşmak üzere toplandık. Katıldığınız için teşekkür ediyorum. 2017 hasat dönemi tamamlandı. Hububat konseyi toplantısı çok başarılıydı. Yol haritası çizmek için bir arada olduğumuzdan onur duydum. Burada konuya vakıf olan ve Ankara’ya taşıyacak isimler burada. Belediye başkanımız bizimle. Birlik başkanları burada. Sorunları konuşarak doğru kararlar alarak, tespit yapacağız. Hububat konseyinde yapmış olduğum sunumu yeniden yapmak istiyorum. Neler yapmamız gerektiği konusunda ortak karar alacağız.” dedi.

İbrahim Girgin, daha sonra çeltik üretimi ve ticaretinde bölgesel değerlendirme, sorun ile çözüm önerileri konusunda sunum eşliğinde bilgi verdi. 

Girgin, sunumunda çeltik üreticilerinin; arazi sorunları, hastalık sorunları, çeltik sapının yok edilmesinde yaşanan sorunlar, maliyet yüksekliği, pazarlama gibi konularda yaşadığı sıkıntılara dikkat çekti.

BU SENE DAYANIKLI ÇEŞİTLERİ TARLAYA EKMEK İSTİYORUZ

Daha sonra söz alan Halil Sürek: “Çeltiğin öneminden bahsedersek 3 milyondan fazla insanın temel besin öğesidir. 114 ülkede çeltik üretilmekte. Önelim bir gıda maddesi. Çeltik üretimi önemli bir istihdam yaratmaktadır.  Önemli bir gelir kaynağı. Fiyatlar pirinç çeşitlerine göre farklılık gösteriyor. Bu sene fiyatlar biraz arttı. ABD’de büyük yağışlar oldu. Bu nedenle 20017 yılında ABD’de üretim azalışı oldu. İtalya’da azalma vardı. Uruguay ve Arjantin piyasalarında ekimde azalış vardı. Asya’da çok değişiklik olmadı. Dünyada 2017’de 500 milyon ton pirinç üretildi. Stok 170 milyon ton civarında. Piyasaya arz edilen miktar 45 milyon ton civarında. Son yıllarda Hindistan önemli bir pirinç üreticisi haline geldi. Müslüman ülkelerinin çoğu önemli ithalatçı. 2017 dünyadaki perakende fiyatlarında bir atış var. En pahalı pirinç Japonya’da. Ülkemizde 1,5 dolar, Japonya’da 4 dolar seviyesinde. Dünyada değişik çeltik çeşitleri var. Bizi etkileyen Japonya. Dünya piyasasında %12 oranında. Kuzey yarım küredeki ülkelerde azalma olduğu zaman fiyatlar biraz artıyor. Dolar bazında baktığımızda 2016’da kasım ayında 0,55 cent, 2017 Kasımda 63 cent. Bunda dolardaki artış etkili oldu. Geçen yıl çok önemli sorun yaşanmadı. Tekirdağ ve Çanakkale’de barajlardaki su seviyesinden ötürü ekiliş olmadı. Verimde çok sıkıntı olmadı. Gönen tarafından hastalık sıkıntısı oldu. Yabancı ot en fazla rahatsız eden sıkıntı. İlaç bulunamaması, yurt dışından getirilen ilaçlar var. Kısa boylu çeşitlerin ekimi durumu daha da zorlaştırdı. Çalışmalarımız devam ediyor. Bu sene dayanıklı çeşitleri tarlaya ekmek istiyoruz. Çeşitlerimiz hastalıklara karşı dayanıklı olmalı.” şeklinde konuştu.

ÇELTİK SAPINDAN ENERJİ ÜRETMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Toplantı Kerman’ın konuşmasıyla sürdü. 

Mehmet Kerman, şöyle dedi: “Hepiniz hoş geldiniz. Bugünkü toplantının asıl sebebi yurtdışından ithalatın düşürülmesi konusunda ne yapılacağıdır. Bizler her zaman bir araya gelmesini bilen insanlarız. Hepinizi tebrik ediyoruz. Belediye olarak yaptığımız çalışmalarla ilgili bir şeyler söylemek istiyorum. Lisanlı depoculuğun temelini attık. İhalesi bitti. Allah kısmet ederse bir temel atma töreni yapacağız. Hedefimiz Mayıs sonu gibi deponun kurdelesini keserek hizmete açacağız. Türkiye’de ilk defa bir belediye lisanslı depo için müracaat etti. Çeltik sapının yapılması ve çeltik kavuzunun stoklanması büyük bir sorun. Bununla ilgili de bir toplantı yapacağız. Çeltik sapı yakılmadan nerede kullanılabiliriz, araştıracağız. Çeltik sapından enerji üretmek için çalışıyoruz. Çeltikten enerji elde edecek olan firma ile bir araya gelerek, çeltik saplarının nasıl değerlendirileceği detaylandırılacak. Büyük bir yatırım. 10 yıllık çeltik sapını verme garantisi istiyorlar. Bu vesile ile bu işin içerisinden gelen olarak hem üreticinin hem de fabrikacının sorunlarını biliyoruz. Yakılarak çevreyi kirleten çeltik sapını enerjiye dönüştüreceğiz. Hatta elektrik borçlarının bir kısmının ödenmesi için çalışmalar yapılacak. Bölgemizin pirincini tanıtmak için çalışmalar yaptık ve devam edeceğiz.  Tarım fuarımız her geçen yıl büyüyor. Fuarımızın balkanlara da hitap etmesi için Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan destek istedik. 2017 çeltik açısından iyi geçti. Çeltik piyasasında inşallah fazla düşüş olmaz. Pirincin hak ettiği yerlerde olacağını düşünüyorum. Fon indiriminin piyasayı etkilememesi için yapılması gereken ne varsa hazırız. Önerileriniz bizim için önemli. Her zaman üretici ve fabrikacının yanındayız.” 

ÇELTİĞİN VERGİSİ %5’E DÜŞÜRÜLDÜ

Daha sonra yeniden söz alan Girgin: “Yurt dışında fiyatlar bizden yüksek. İthalat yaptığınızda buradan pahalı. Bunun neticesinde piyasaya gümrük vergileri düşülerek, ithalat serbest bırakıldı denildi. Ama şu anda ülke içerisindeki fiyatlara çeltik getirilemiyor. Sanayicinin elinde şu anda bu yıl aldığı malın % 70’i elinde. Çeltiğin vergisi % 5’e düşürüldü. En büyük sorunların başında Nisan ayında başlayacak olan pirinç hasadı. Fazla ürün girerse 2018 hasadında bizleri etkileyecektir diye düşünüyorum. Bu konuda yetkililerden yardım istememiz gerektiğini kanaatindeyim.”

SANAYİ İLE ÜRETİM İÇ İÇE

Daha sonra söz alan Hüseyin Darcan: “Geçen hafta Gönen’de de bir toplantı yapmıştık. Buradaki raporu Ankara’ya getireceğiz. Vergiler düşürüldü ama önemli olan içeride şişme olacak mı? Kontrollü ithalat yapılacaksa bizim açımızdan sıkıntı olmayacak. Bu yıl girdiler %30 oranında. Düşüş olursa maliyetlerde üreticiye yansırsa zor bir sezon bizi bekliyor. Ankara’ya net kararlarla gitmeliyiz. Toplantılarda ortak bir karar almamız lazım. Başka türlü her toplantıdan çıkan ayrı kararlar netice alamayız. Sorunları tek dosya halinde götürmek düşüncesindeyim. Burada hem üretici hem sanayici aynı kişi. Sanayiciler üretimin içinde. Sanayi ile üretim iç içe.”

Toplantı üreticilerin sorunlarını dile getirmesiyle devam ederken, konuşulanlar rapor haline getirildi.