Trakya’da ayçiçeği hasadının %70’nin tamamlandığını belirten Uslu, “Hasat ilk olarak Trakya’nın kuzeyinde başladı. Daha sonra bizim bölgemizde hasat başladı ve son hızla devam ediyor. Bölgede etkili olan yağışlar biraz hasadı geciktirdi. Trakya’nın sadece güneyinde hasat devam ediyor ve yakın zamanda tamamlanacak. Bu yıl yağışlar nedeniyle dalgalı bir ekim vardı. Ekimler 2-2,5 aylık bir sürede gerçekleşti. Hasat da bu yüzden biraz gecikiyor. Geçtiğimiz yıllarda eylül ayının ilk haftasında hasat biterken bu yıl başlamamıştı bile. Bu seneye özel bir durum.” dedi.
HEM YAĞ ORANININ YÜKSEKLİĞİ HEM VERİM ÜRETİCİYE FİYAT OLARAK YANSIYOR
Ortalama olarak 250-
BARAJ İNŞAATLARI BİRAN ÖNCE BİTİRİLMELİ
Bölgemizde yeteri kadar yağışların olduğu yıllarda ayçiçeği veriminin yükseldiğine dikkat çeken Uslu, “Dolayısıyla, Trakya’da su ile ilgili yapılacak yatırımlar çiftçiye verim açısından büyük katkı sağlar. Bu nedenle baraj inşaatları biran önce bitirilmeli. Barajlar sulama açısından önemli bir yer tutuyor. Yapımı devam eden baraj ve göletlerin biran önce tamamlanmasında fayda var. Ayçiçeği bu sene Trakya üreticisini verim olarak iyi bir noktaya getirdi. Buğdayda verim iyiydi fiyat bulamadı. Netice itibarıyla hem buğdayda hem de ayçiçeğinde iyi bir verim alınan yıl oldu.”
AYÇİÇEĞİ FİYATI SAĞLAM DURUYOR
Üreticinin tamamının Trakya Birlik’e ortak olmadığını dile getiren Cemaleddin Uslu, sözlerini şöyle tamamladı: “Trakya Birlik sadece kendi ortaklarından alım yapıyor. Trakya Birlik’in dışında da bir piyasa var ve bu piyasada sanayiciler, tüccarlar üreticiden doğrudan doğruya mal alıyor. Bölgemizdeki tüccarlar üreticiden ayçiçeğini alarak sanayiciye aktarıyor. İthalat da devam ediyor. Türkiye’nin üretim-tüketim dengesi kurulmadığına göre ithalat devam edecektir. Gözetim fiyatı yükseltildi. Sanayici hangi fiyata dışarıdan ithal ederse etsin bir gümrük vergisi ödeyecek. Gümrük vergisi şuanda 216 dolara çıkarıldı. Bu ithalat maliyetini biraz yukarıya çıkartıyor ve bu durum iç piyasaya fiyat olarak yansıyor. Türkiye’nin komşuları Bulgaristan ve Romanya’dan önemli ölçüde ayçiçeği geliyor. İç piyasa fiyatı da ithalat fiyatına göre şekilleniyor. Esasen yurt içi fiyatlarında dolar bazında bir düşme var. Ama dolar kuru yükseldiği için TL bazında düşmeyi kaldırıyor ve ayçiçeği fiyatı sağlam duruyor.”
Dikkat!
Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.
Üye Girişi Üye Ol