Doğa Zirai Ürünler A.Ş Genel Müdürü Cemalettin Uslu, dün yaptığı açıklama ile bölgemizde halen devam eden ayçiçeği ekimleri ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

AYÇİÇEĞİ EKİMİ 1 HAFTA İÇİNDE TAMAMLANIR

Bölgede yağışların geciktirmesine rağmen ayçiçeği ekim zamanının olduğunu belirten Uslu, “Ekimler yoğun bir şekilde devam ediyor. Son birkaç gündür ülke genelinde ziyaretlerde bulundum. Ankara, Konya ve Adana’da da ekimler devam ediyor. Trakya’da ekimler %50 seviyesine geldi. Havaların iyi gitmesi durumunda ekimler 1 hafta içerisinde tamamlanacaktır. Ülke genelinde 6 milyon hektarlık ekim olacaktır. Üretim itibarıyla baktığımızda 1 milyon tonun üzerinde bir üretim olacaktır. Türkiye’nin üretim potansiyeli 1-1,5 milyon ton. Üretici tarlasını ekerken en fazla gelir sağlayabileceği ürünü tercih ediyor. Trakya’da ayçiçeği buğday ve yer yer kanola ekimi var. Sulama imkânı olan yerlerde de çeltik ekimi yapılıyor. Üretici tarlasını boş bırakmayacaktır.”

KANOLANIN GELİŞİM SEYRİ ÇOK İYİ

Ayçiçeği ekili alanların geçen yıla oranla bölgemizde biraz daha fazla olacağını ifade eden Cemalettin Uslu, şunları söyledi: “Geçen yıla göre %10 artış olacaktır. Kanola ekimleri yıldan yıla artıyor. Kanola’da ise ekim alanlarında artış oldu. İnşallah verimi de fiyat destekler, üretici kazanır. Gelibolu’dan Silivri’ye kadar sahil bandında önemli ekimler var. Bu sene yağışların da iyi gitmesiyle önemli bir verim alınacağı kanaatindeyim. Kanolanın yetişme seyri iyi. Bunun sonucunda üreticinin kazancı önemli. Üretici kazandıkça bu ürünleri üretmeye devam edecektir.”

İNŞALLAH İYİ BİR VERİM YILI OLUR

Yağlık bitkilerde Türkiye’nin üretim ve tüketim dengesini kuramadığının altını çizen Uslu, “Türkiye’nin şartlarında ihtiyacın 3’te 1’i üretilebiliyor. Geri kalan kısım ithalatla giderilebiliyor. Üreticinin biraz daha desteklenmesi halinde biraz daha ekimler artacaktır. Yinede üreticinin kazancının verim ve fiyatla değerlenmesi halinde üretici kar içinde olabiliyor. Umarım ayçiçeği ekimleri gerçekleştiğinde, uygun yağışlar ile üretici kazanç elde edecektir. Geçtiğimiz son iki sene verim iyiydi. Bu sene de inşallah iyi bir verim olur.”

 ÜRETİCİMİZ İTHALATA KARŞI KORUNUR

Türkiye’deki tarım ürünlerinin fiyatının ithalat maliyetine görüldüğünü dile getiren Cemalettin Uslu, “İç piyasadaki üretim miktarı, talep ve alternatif ürünleri fiyatı. Bu durumlar ürünlerin fiyatını belirliyor. İthalat olduğu noktada dünya fiyatları ile karşılaştırma yapmak gerek. Devlet kendi üreticisini korumak maksadıyla üreticiye destek olmak bakamında ithalat ile ilgili vergileri ortaya sürerek, ürünün fiyatını bir yere taşımaya çalışıyor. Yani ithalat vergilerini ortadan kaldırdığınızda içeride üretilen ürünün fiyatı düşecektir. Dışarıdaki fiyatların artması veya düşmesi üreticinin ithalat vergileri ile korunması nedeniyle içerideki fiyat sabit kalıyor. Bunlar üreticilerin korunması adına olan uygulamalar.”