İşçi Partisi (İP) Keşan İlçe Başkanı Çetin Alabak, dün yaptığı açıklamada, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından buğday destekleme alım fiyatının açıklanmamasını eleştirdi.

Bölgede buğday hasadının başladığını ve üreticinin hangi fiyattan satacağını bilmediğini belirten Alabak, “TMO, buğday alımları ile ilgili bir fiyat açıklamış değil. Borç batağında olan üretici ürününü bir an önce paraya çevirmek için tüccarın kapısını çalmaktadır. Tüccar ise bir hafta önce verdiği fiyatı bir hafta sonra 100 TL düşürerek üretici ile adeta alay etmektedir. Buna da serbest piyasa ekonomisi denmektedir.” dedi.

Geçen yıl ayçiçeğinde yaşanan oyunların bu yıl buğdayda sahneye konduğunu iddia eden Çetin Alabak, şunları söyledi:

“Oysa buğday üretimi için maliyetler bellidir.  Devlet, destek akçalarını ortadan kaldırdığı için alım desteğini unutmuştur. Alım yapmadığı gibi üreticinin tüccarın elinde oyuncak olmasına seyirci kalmaktadır.

Buğdayda üretim fazlası olması halinde ithalatın yapılıp yapılmadığı açıklanmalıdır. Ülkemizin ihtiyacı olan 22 milyon ton ürünün ne kadarının yerli üretim olduğu açıklanmalıdır. Kaldı ki buğday gibi stratejik bir ürünün üretim fazlası ülkemiz için kayıp değildir.

Çiftçimizin alın teri heba edilemez. TMO derhal destekleme alım fiyatını açıklamalıdır. Üretici TMO’ ya ya da tüccara ürününü kaç liradan satacağını bilmelidir. Üreticinin sözde alım salonlarına hapsedilerek ‘ne yapalım piyasada oluşan fiyattır’ söyleminin ardına kimse gizlenemez.

İşçi Partisi üretim ekonomisini teşvik edeceği gibi üreticimizin ürününe destek alımlarını tekrar hayata geçirecektir. Her dalda uzun vadeli üretim planlaması yapılacaktır. Her ürün için hasadından önce destekleme alım fiyatı açıklanacak ve üretici piyasanın insafına mahkum edilmeyecektir.  Tarımsal ürünler hem girdi bazında ve hem de ürünlerin alım aşamasında desteklemeye tabi tutulacaktır.”