MEHMET AYTAÇ

Açıklanan ayçiçeği fiyatlarını, maliyetlerden dolayı yetersiz bulduklarını söyleyen Gaytancıoğlu, sürekli olarak 6,000 TL fiyat beklediklerini her yerde vurguladıklarını ifade etti.

“GÜMRÜK VERGİSİ UYGULANSIN AYÇİÇEĞİ AÇIĞIMIZ BİTER”

Açıklanan fiyatı buruk bir sevinçle karşıladıklarını ifade eden Gaytancıoğlu; “Daha önce açıklayan kurumlardan biraz daha yüksek ancak istediğimiz ölçüde değil. Geçtiğimiz yıl bize 3 bin liralardan başladığında, 3 bin 500 lira olmasını istemiştik ancak fiyat 5 bin 500 liralara kadar çıktı. Birçok çiftçimiz 3 bin liralardan ürün satmıştır. 5 bin 500 liraya satan da çok az var” dedi.

Her ülkenin ithalata vergi koyduğunu, ihracata vergi konmayacağını da bildiren Gaytancıoğlu, gümrük vergisinin yüzde 20 olarak uygulanması halinde Türkiye’nin ayçiçeği açığı kalmayacağını vurguladı. Gaytancıoğlu şu açıklamayı yaptı: “Yaptığımız maliyet hesaplarda, özellikle gübreye geçen yıla göre yüzde 150 nin üzerinde çeşitlerine göre zam geldi. Elektriğe gelen, ilaca gelen zamlar var. Enflasyon gerçeğine göre ayçiçeği fiyatının 6000 lira olması gerektiğini sürekli deklare ettik. Biz de sayın genel başkanımızın başkanlığında büyük bir çevrimiçi toplantı yaptık ziraat odaları başkanları ile birlikte. Orada herkes 6000 liraya kenetlendi. Neden? Çünkü Cumhuriyet tarihinden beri ülkemizde her ürünün bir gümrük vergisi var. Ülkeler ithalattan vergi alırlar. İhracattan kimse vergi almaz Ne kadar ucuza satarsın. Karşı taraftan o kadar çok pazara girmeye çalışırsınız, ancak. Siz sürekli ithalatçı bir ülke olursanız bağımlı bir ülke olursunuz. Biraz kuraklığa rağmen Türkiye’nin, 1 milyon 600 -700 bin ton üretimi olacak ve Cumhuriyet tarihinde en yüksek üretimi. Türkiye'ye yağ açığını kapatabilir. Burada devlete düşen nedir, üreticiyi korumak. Ayçiçeğinin maksimum yüzde 27 gelir vergisi var.  Yüzde 20 gümrük vergileri koymuş olsaydı değer, 6020 lira olacaktı. Trakya Birlik yöneticileri de fiyatı güle oynaya açıklayacaklardı. Çünkü Türkiye’ye 1 kg yağ 6 liradan gelecekti. Üreticide de 6 liradan olacaktı. Böylece önümüzdeki yıl ayçiçeği üretimi 2 milyon 200 bin tona çıkacaktı. Biz de dışa bağımlı hale gelmeyecektik. Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında gerçekleşecek. Yani üreticimizi hep koruyacağız, hep destekleyeceğiz. Dışa bağımlı bir ülke olmaktan çıkacağız.”

“TRAKYA BİRLİK BİR AN ÖNCE FİYATI REVİZE ETMELİ”

Şu anda ayçiçeği üreticisinin mutsuz olduğunu dile getiren Gaytancıoğlu; “Çünkü maliyetler çok arttı. Burada Trakya birlik yönetim kurulunu tebrik etmek istiyorum. Aynı zamanda riske girmedikleri için de eleştiriyor diye tebrik etmek istiyorum. Çünkü beklediler. Devlet gümrük vergisi uygular mı? Gerçekten de istişarelerde bulunduk. Gümrük vergisi uygulanmadı.  En sonunda kendileri açıklama yaptılar ancak ben burada biraz riske girmelerini isterdim. Hepsi üretici olan yönetim kurulu üyeleri diyebilirlerdi ki ‘her şeye rağmen biz 6000 lira bu fiyata çıkıyoruz.’  Trakya Birlik’e bir şans tanımak istiyorum. Şöyle ki avans fiyat açıkladılar, biz de kendilerine bir 2 aylık bir avans veriyoruz. Bu avansı çok kısa bir süre içerisinde gerçek fiyatla revize etmelerini bekliyoruz. Açıklanan 5 bin 100 liralık avans fiyatı inşallah bunu kesin fiyata dönüştürürken, kısa bir süre içerisinde tekrar yönetim kurulu üyeleri toplanıyor. 6 bin liranın üzerinde bir fiyatı bekliyoruz” dedi.