CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, güçlü bir iktidar olmadığı sürece bölgenin IPARD (Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı) Projeleri’nden yararlanamayacağını söyledi.
IPARD’ın Avrupa Birliği’ne üye olacak ülkelere, katılım öncesi tarımsal altyapıları ve kırsal alanlarının düzeltilmesi için aktarılan bir kaynak olduğunu ifade eden Gaytancıoğlu, “Örneğin Türkiye buraya belli bir miktar para yatırıyor karşılığında da para alıyor. Bu paralar proje karşılığı yatırım yapmak isteyenlere kullandırılıyor. Örneğin soğuk hava depoları, tavukçuluk tesisleri, damızlık işletmeleri, süt hayvancılığı işletmeleri, besi hayvancılığı işletmeleri vb. Bazı bölgelerde de kırsal turizm destekleri gibi. Amaç göçü önlemek. Köylünün daha fazla üretim yapıp ticarete katkı yapmasını sağlamak. Ama baktığımızda bu IPARD projelerine gelen kaynak Türkiye’de az olduğu için iktidar bunu belli başlı pilot uygulamalarla başlattı. Pilot uygulamalarından sonra yaygınlaştırdı. 41 ile kadar çıktı ama nedense bu iller içerisinde gelişmiş olan Bursa olmasına rağmen maalesef Edirne, Tekirdağ, Kırklareli yer almadı. Biz bunu defalarca söyledik. Projedeki paralar arttırıldı. Ama bir türlü IPARK projeleri bölgemize gelmedi.” dedi.  
35 DOSYA VAR AMA SADECE BİRKAÇ TANESİ TAMAMLANDI
Okan Gaytancıoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ayrı bir fon yaratarak Tarım, Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu oluşturulduğunu dile getirerek, şunları söyledi: “Bu kurum aracılığıyla IPARD’a yakın hibe destekleri vermeye başladı. Ancak verdiği hibe destekleri yeterli olmuyor. Hibenin yanına düşük faizli kredilerle de yatırımları teşvik eden, yatırımları hızlandıran projeleri gündeme getirdi. Bunda dönemler var. Şu an 11’inci döneme geldik. Benim bildiğim kadarıyla bakan imzalamış. Edirne de tarımsal, kırsal destekleme kapsamına girmiş. Vatandaş, bu desteklemeden 50 baş süt veya 100 baş besi işletmesi, tavukçuluk işletmesi, kırsal turizm gibi köyün sulama altyapısının geliştirilmesi gibi girişimcilere yönelik desteklemeler var. Ama halen IPARD kapsamında değil. Çünkü Avrupa Birliği, AKP’yi ciddi bir parti olarak görmüyor. Şu an Avrupa Birliği ilişkilerimiz donmuş durumda. Belki daha demokratik bir idare gelmiş olsa bu IPARD’lar açılır. Şu an 35 dosya var ama sadece birkaç tanesi tamamlandı. Diğer ülkeler katılım öncesi müzakereler yapıyor ve bir an önce Avrupa Birliği’ne tam uyum bile sağlanabilir. Ama bunun için hukuku, demokrasiyi, laik ve demokratik parlamenter rejimi üstün kılan bir iktidar lazım. AKP bu yönde sınıfta kalmıştır. Meclisi devre dışı bırakarak, Türkiye’yi kanun hükmünde kararnamelerle yönetmektedir.”
CİDDİ BİR İKTİDAR YOK
IPARD’ların aktarılması için Avrupa Birliği’nin bütçesinde Türkiye’ye ciddi bir yer verilmesi gerektiğini kaydeden Gaytancıoğlu, “Avrupa Birliği’ne tam uyum sağlayabilirsek Türkiye’nin önünü açmış oluruz. O da Türkiye’nin kurucu temel ilkelerinden taviz vermeden Avrupa Birliği’nin çağdaş, demokratik düzeyine ulaşmak CHP’nin hedefidir. Biz takipçisiyiz. Bazı illerde var. Ama yapılan birçok proje çöplük durumda. Ben üreticinin taptığı yatırımla para kazanması gerektiğini her zaman söyledim. Kırsal kalkınma yapılacaksa önce o bölgenin önceliklerinin tespit edilmesi lazım. Bunun da istihdam yaratarak, ticarete konu olması lazım. Siz bütün alışverişi AVM’lere yönlendiriyorsunuz, çiftçi oralara girerek mal satamıyor. Süt hayvancılığına destek veriyorsunuz ama sütün litresi 40 kuruş. Siz daha fazla süt üretirseniz çiftçi daha fazla zarar edecek. Piyasaları düzenlemek lazım. Vergi affı ve taksitlendirme getiriliyor ama insanlar yine ödeyemiyor. Önemli olan asgari ücretlinin, emeklinin gelirini arttırabiliyor musunuz, çiftçinin, üreticinin alın terinin karşılığı veriliyor mu? Ofis açıldı ama ürün alımı yapmıyor. İktidar projelerini ortaya koyacak, biz de ana muhalefet olarak destek vereceğiz, katkıda bulunacağız ya da eleştireceğiz. Ama ciddi bir iktidar yok. Tabi size Avrupa Birliği IPARD’ın kaynağını ya da fonlarını aktarmaz.” diye konuştu.