Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, Trakya Birlik tarafından önceki gün açıklanan alım fiyatının Trakya üreticisini üzdüğünü ve beklentilerinin çok altında kaldığını söyledi.

AYÇİÇEĞİ DESTEKLEMESİ ARTTIRILMALI

Geçen yıl 1 lira 40 kuruş dolaylarında olan ayçiçeği fiyatının bu yıl %40’a varan indirimle açıklanmasının ve fiyatın geri çekilmesinin Trakya’da ayçiçeği üretimini bitireceğini ileri süren Şen, şöyle konuştu:“1,40 TL’ye satılan ayçiçeğinin 1,17 TL’ye satılması çok abes. Ürettiğinin karşılığını alamayan bir çiftçi ay çiçeğine küser.  Biz üretmezsek Türkiye aç kalır. Dağ fare doğurdu. Beklenen buydu. Ayçiçeği ithal edilen bir ürün. Türkiye bundan önceki yıllarda ihtiyacımızın 3’te 1’ini üretirken şu anda yarısını üretir durumdayız. 1,5 milyon ton üretiyoruz. Fiyatların düşüşünü dünya piyasalarına bağlıyorlar. Dünya piyasası ile Türk çiftçisinin rekabet edebilmesi için mutlaka girdi maliyetlerinin düşmesi lazım ve desteklemeler arttırılmalı. En büyük girdimiz mazot. Hiç olmazsa kanolada verilen 0,40 TL’lik destek ayçiçeğinde de verilmeli.”  

BAKALIM ÜRETİCİ NE TEPKİ VERECEK

Ayçiçeği fiyatının %30 seviyelerinde düştüğünü ancak şu an için üreticilerden herhangi bir tepki göremediklerini ifade eden Şen, “Toplumumuz çok sessiz. Günümüzde maliyetlerin artışına kimse demiyor. Üretici sessiz kalıyor. Fiyatın geçtiğimiz yıl seviyelerinde olması gerekirdi. Bu fiyat Trakya çiftçisini üzdü. Kış sert geçecek. Çiftçimiz hangi para ile ihtiyaçlarını karşılayacak? Devlet bize destek vermeli. Açıklanan fiyatta kesintiler de olacak. Verimi iyi olan üretici para kazanacaktır. Bu hizmettir. Üretici beklenti içerisinde. İnsanlar ürünü umutla ekiyor. Ürün fiyat yapmazsa insanlarda şevk kalmaz. Üretici para kazanamayacağı ürünü ekmez. Bizim verimimiz ortalama 150 kilogram. 1,15 TL ile çarptığımızda dönümde 165 TL eder. 70 TL icar bedeli, tohum gübre mazot girdilerinden sonra dönümde 15-20 TL kâr kalır. Bu insanlar nasıl geçinecek? Bu acı ama gerçek” diye konuştu.