AYŞİN SEÇİL GEZER

Bölgemizde yapılan tarımda verimin geçtiğimiz yıl iyi olduğunu kaydeden Darcan, “Bölge olarak verimler iyiydi. 2017’deki hava koşulları çiftçinin aleyhinde değildi. Bazı bölgelerde ufak tefek sıkıntılar yaşadık, dolu sıkıntısı oldu. Mevsimsel sıcaklıklardan dolayı verim düşüklükleri oldu ama bölge itibariyle yıl olarak iyi bir sezon geçirdik. Hükümetin buğday alım zamanında yapmış olduğu açıklamalar, gümrük vergilerini düşürmeleri falan bu yılın kara lekeleriydi. Buğday üreticisi üzüldü. Ayçiçeği iyiydi. Büyük bir sıkıntı yaşamadık. Trakya Birliğin zamanında müdahalesi olası bir düşüşü engelledi. Trakya Birlik Başkanı Rafet Sezen’e teşekkür edelim, çok yerinde bir müdahale yaptı. Çeltik konusuna gelince, çeltikte de iyi bir sezon geçirdik. Fiyatlar aşağı yukarı yerine oturdu. Olması gereken fiyatlara geldi gibi bir durum oluştu. Tekrar gümrük vergilerinin düşürülmesi gibi şu anda olumsuz bir piyasa gözüküyor. Üreticimizin elinde hala çeltik var. Şu anda belirsiz bir piyasa var, müdahale etmeye çalışıyoruz. Elimizden ne gelirse yapacağız. ” şeklinde konuştu.  

İTHAL ETLER ÜRETİCİYİ ÜZDÜ

Hayvancılık ile ilgili de konuşan Hüseyin Darcan, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Hayvancılık açısından iyi başladık ama ithal etler üreticiyi üzdü ve fiyatları geri çekti. Biz o zamanlar açıklamalarımızı yapmıştık ithal et ile çözüm olmaz diye şu anda fiyatlar yine tırmanışa geçti. Kuzu canlı baskülü 18- 19 TL’ye dayandı. Bu ithalat ile çözülmeyeceğini zaten gösteriyor. Önemli olan çiftçinin desteklenmesi. Sürdürülebilir tarım için küçük aile işletmelerinin desteklenmesi ve bunların büyütülmesi için gerekli teşviklerin, gerekli hibelerin verilmesinin çok faydalı olacağını düşünüyoruz.”

ÖNGÖRÜM ÖNÜMÜZDEKİ YILIN DAHA ZOR GEÇECEĞİDİR

2018 yılının zor geçeceğini ifade eden Darcan, açıklamasını şu şekilde sonlandırdı: “Tarımda girdiler çok yükseldi. Önümüzdeki sezon biraz sıkıntı yaşayacağız gibi gözüküyor. Yüzde 20, yüzde 30 civarında girdilerde zam gözüküyor. Bu yeni sezonun sıkıntılı olacağını gösteriyor. Çeltikte bu yıl TMO’nun fiyat vermemesi, tamamen piyasa koşullarına bırakması, önümüzdeki yıl için bir sıkıntı yaratabilir. Çünkü önümüzdeki yıl müdahale etmesi gerekirse, bu yılı atlayıp müdahale ederse çok büyük sıkıntılar yaşanabilir. Çiftçi bir yıl geriden gelmiş olur. Önümüzdeki yıl için çok fazla bir şey söyleyemeyeceğiz ama benim öngörüm önümüzdeki yılın daha zor geçeceğidir. Bu yılı iyisiyle kötüsüyle atlattık. Kötü bir sezon değildi. Dalgalanmalar oldu ama karamsar bir tablo çizmeyelim.”