SONGÜL KONAR

Darcan, açıklamasında tüm çiftçiler için sürenin uzatılmasının doğru olacağını söyledi. 

“ÇKS YAPTIRMAYAN ÜRETİCİ DESTEKLERDEN YARARLANAMIYOR”

Başvurunun  son günlerinde yoğunlukların yaşanacağına ve bu süreçte riskli olacağını dile getiren Darcan, şunları söyledi: “TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ÇKS sürelerinin uzatılması ile ilgili açıklamada bulundu. Çiftçiler dünya üzerinde görülen koronavirüs nedeniyle çok etkilendi. Sokağa çıkma yasağı gelen çiftçilerimizin birçoğu ÇKS işlemlerini erteledi. Bu ayın sonunda başvurular bitecek. Başvurunun son günlerinde yoğunluklar yaşanacak, bizde riski göz önüne alarak başvuru süresinin uzatılmasından yanayız. Birçok kalan dosya var. ÇKS süreleri 30 Haziran’da sona erecek, bizler uzatılması için girişimlerde bulunacağız. ÇKS kayıtlarının yapılması, çiftçilerimizin tarımsal faaliyetlerini sürdürmesine katkı sağlayan desteklerden yararlanabilmeleri için elzemdir. ÇKS kaydı yaptırmayan çiftçiler desteklerden yararlanamıyor, tarım sigortası yaptıramıyor, düşük faizli kredi kullanamıyor. Çiftçilerimizin yaşanması muhtemel herhangi bir doğal afet sonucu meydana gelebilecek zararları doğrultusunda, kredi borçlarının ertelenmesi veya afet sonrası yapılacak her türlü tarımsal desteklerden yararlanabilmesi için ÇKS kayıtlarını yaptırmaları gerekmektedir. ÇKS yaptırmayan üretici desteklerden yararlanamıyor. ÇKS süresi inşallah uzar, çiftçilerimiz de zor durumda kalmaz.”

Darcan, ÇKS başvurularının, 30 Haziran Salı günü mesai bitimine kadar, kayıtlara esas evraklarla birlikte Tarım ve Orman İl/İlçe Müdürlüklerine yapılabileceğini belirtti. 

HÜSEYİN DARCAN, ÇİFTÇİLERİ ÖNLEM ALMALARI KONUSUNDA UYARDI 

Geçtiğimiz günlerde İpsala Karaağaç Köyünde, ayçiçek ekili tarım arazilerinde çekirge tespiti yapıldı. 

İlk duyuruyu sosyal medya hesabından yapan Darcan, şu ifadeleri kullandı: “Karaağaç köyümüzdeki ayçiçek ekili tarım arazilerinde İlçe Tarım Müdürlüğümüz ve İpsala Ziraat Odası teknik personelimizin incelemelerinde çekirge tespit edilmiştir. Bütün üreticilerimizin arazilerini kontrol ederek, çekirge tespit etmeleri durumunda zararlı mücadelesine zaman kaybetmeden başlamaları gerekmektedir. Önemle duyrulur.” 

Tüm çiftçileri tarlalarını kontrol etmleri konusunda uyaran Darcan, “Herkes tarlasını gidip konrtol etmeli. Vatandaşlar tarla kontrollerinden sonra ilaçlamalarını yapmalı. Şu an için bölgemizde sıkıntılar yok, ülke genelinde büyük sıkıntılar oldu. Bazı yerlerde yaşanan dolu yağışları ekili arazilere zaralar verdi. Yağmurdan da korkar hale geldi çiftçimiz. Havaların serin ve yağışlı olduğu zamanlarda erken ekilen çeltiklerin bazıları bozuldu. Çiftçiler zarara uğrayan çeltiklerini bozmak zorunda kaldı. Bozulan çeltik tarlaları nedeniyle çiftçiler daha da borçlandı. Kışın bir kuraklık yaşadık. Şimki ki yağışlarla güzel gidiyoruz. Bölgemizde çok büyük sıkıntılar yok, hayırlı ve bereketli sezon geçirmeyi umuyoruz” diye konuştu.