Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Darcan, geçtiğimiz Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin Ulusal Süt Konseyi’nden çekilme kararı almasını değerlendirdi.

Ulusal Süt Konseyi’nin bir yaptırım gücü olmadığını savunan Darcan, şu anda Ulusal Süt Konseyi’nde sanayici ağırlıklı olduğunu belirterek, “Yönetim; 2 sivil toplum örgütü üyesi, 3 bakanlık temsilcisi, 7 sanayiciden oluşuyor. Aldıkları tavsiye kararlarına kendileri uymuyor. 1 lira 15 kuruş olarak belirledikleri süt fiyatına kendileri uymuyor. İç Anadolu’da 70 kuruşa kadar süt alınıyor. Yaptırımı olmayan bir kurumda yer almanın bir anlamı yok. Ziraat odaları süt konseyine her yıl 2 bin TL aidat ödüyor. Hiçbir işe yaramıyor. Bu yüzden konseyden çekilme kararı aldık. İyi tepkiler alıyoruz. Şu an vatandaşın arkasında duran sadece ziraat odaları var. Süt fiyatları yerlerde geziyor, süt birliklerinden açıklama yok. Süt birlikleri tepki göstermiyor. Sadece yerel olarak değil üst birlikler de çalışmıyor. Üretici birlikleri ses çıkarmıyor. Bir tek tepkiyi biz gösteriyoruz. Her birlik kendi üreticisine sahip çıkmalıdır. Bizim acilen müdahale kurumlarının çalıştırılmasına ihtiyacımız var. Müdahale kurumlarının devlet tarafından devreye sokulması gerekmektedir. Ya da bizim müdahale kurumu oluşturmamız gerekiyor. Uzun vadeli çözümler üretmek gerekiyor. Hükümetin şu an müdahale edip fiyatı kaldırması kısa vadeli bir çözümdür.  İstikrar olması için bizim bir an önce acil müdahale kurumlarını oluşturmamız lazım. Bunları yapamazsak bu sorunları yaşamaya devam ederiz.” şeklinde konuştu.

BİRLİK VE KOOPERATİFLERDE GÖREV TANIMI YAPMAK GEREKİR

Üretici birliklerinin kuruluş amacının üreticiyle tüketiciyle birleştirmek olduğunu da ifade eden Darcan, “Üretim maliyetlerini azaltıp tüketiciye daha ucuza ürün yedirtmek ana amaçtı. Biz şu an bunu başaramadık. Birlik ve kooperatiflerde görev tanımı yapmak gerekir. Herkes aynı işi yapmayacak. Balıkçı kooperatifi gidip süt toplamayacak. Parçalanıyoruz, bölünüyoruz, güçsüz kalıyoruz. Süt toplayan bir sürü birlik var. Her birlik kendi görevini bilecek. Bu işler böyle devam edemez. Bu kargaşanın bir an önce düzeltilmesi lazım. Birlik ve kooperatiflerin görev tanımı yapması gerekiyor. Bu durumlar netleşip piyasada tek çatı altında toplanılmalıdır.” dedi

BU KARAR BİRLİKLERİN BATMASI ANLAMINA GELİR

Gündemde olan birliklerden desteklemelerin kaldırılması konusuna da değinen Darcan, şunları söyledi: “Bu karar birliklerin batması anlamına gelir. Hiçbir birlik ekonomik gücünü koruyamaz. Biz birliklerin sahada çalışmasını istiyoruz. Birlikler güçlüyüm deyip oturmayacaklar, sahada çalışacaklar. Birliklerden destekler kalkarsa birlikler batar. Hiçbir üye aidat getirmez.”