HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Buna göre, TMO sert ekmeklik buğdaya ton başına 6 bin 50 TL alım, 1000 TL prim bedeli olmak üzere 7 bin 50 lira fiyat verildi. Arpaya ise, ton başına 5 bin 500 TL alım, 500 TL prim bedeli olmak üzere 6 bin TL ödeme yapılacağı açıklandı.

Konuyla ilgili olarak, dün Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Marmara Bölge Temsilcisi ve İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Darcan, Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen ve Keşan LİDAŞ Müdürü Tarık Dinç açıklamada bulundu.

AÇIKLANAN FİYAT GEÇEN YILIN ALIM GÜCÜNDEN DAHA DÜŞÜK

Hüseyin Darcan, öncelikle fiyatların üretici ve tüccarlara hayırlı olmasını dileyerek, “Üreticimiz bugün ilk ürününü borsamıza getirdi ve ilk alım gerçekleştirildi. Sezon inşallah bereketli olur. Fiyat uygulaması bu yıl TMO’ya ton başına 1000 TL, TMO’ya 1 Eylül’e kadar mal getirenlere var. Özel sektöre ve piyasaya mal verenler bu desteklemenin dışında tutuluyor. Öncelikle vatandaşımızın bunu bilmesini istiyoruz. Son teslim tarihi uzatılır mı-uzatılmaz mı tam bir net bilgi yok. Ama fiyatlar 6 bin 50 kuruş olarak açıklandı. Biz Edirne Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanlığı olarak bir açıklamada bulunmuştuk. Biz 8.5 TL gibi bir fiyat beklentimiz olduğunu ifade etmiştik. Geçen yıl 2.250 liraydı taban fiyat ve biz 3 ton buğdaya 1 ton mazot alabiliyorduk. 2 ton buğdaya gübre alabiliyorduk. Şimdi bu rakamlar bu yıl değişti. Bu akşam da mazota zam söylentisi var. Normalde bugünkü fiyatlar üzerinden bakarsak, bugün açıklanan fiyat bizim 800 litre mazota denk geliyor. Üreticimizin girdi maliyeti gerçekten yüksek. Açıklanan fiyat geçen yılın alım gücünden daha düşük. Ben takdiri kamuoyuna bırakıyorum” dedi.

ÜRETİCİNİN KESİNLİKLE DESTEKLENMESİ GEREKİYOR

Hasan Şen ise 2022 hasadının üreticilere hayırlı olmasını dileyerek, “Üretici verim alırsa bu işten para kazanır. Verim almazsa isterse 10 lira olsun, 200-250 kilo verim alırsan çiftçi batar. Biz örtü üstü açık alanda üretim yapıyoruz. Açık alanda üretim yaptığımız için iklim şartları uygun olursa biz bu üründen, sadece buğday, arpa ürününden değil ayçiçeği olsun, sebze olsun iklim ne getiriyorsa biz verim alıyorsak, kalite varsa biz üreticiler olarak para kazanırız. Buğdayda ya da arpada yaşadığımız sıkıntılar var. 2021’den, 2022’ye geçişimiz çok sıkıntılı oldu. Çünkü girdi maliyetlerimiz yüzde 300-500 seviyesinde arttı. Şu anki piyasa şartları, buğdayda, ayçiçeğinde olsun piyasa şartlarına yakın veya o seviyede bir fiyat açıklandı. Temennim girdi maliyeti fiyatlarımızın bu seviyelerde kalması. Görüyorsunuz 1 haftada 3 defa mazota zam geliyor. Bunu önlemek gerekir. Üreticinin kesinlikle desteklenmesi gerekiyor. Üretimden vazgeçer mi? Geçer. Çiftçide şöyle bir şey de var, çiftçi hangi üründen para kazanıyorsa onu eker. Şunu ekmem, bunu ekmem diye bir şey yok. Bu yıllardan beri gelen bir gelenektir. Üretici para kazanıyorsa buğdayda eker, arpada eker, çavdarda eker, çeltikte eker. Bölgemiz her şey için uygun. Tüm üreticilerimize hayırlı, kazasız, belasız bir sezon diliyorum” diye konuştu.

GÜZEL BİR SEZON GEÇMESİNİ TEMENNİ EDERİM

Keşan LİDAŞ Müdürü Tarık Dinç de, 2022 hasat döneminin, üreticilere, tüccar ve sanayicilere hayırlı olmasını dileyerek, “İnşallah sağlıklı bir hasat geçiririz. Şu an yeni sezona 50 bin ton boş depolama alanıyla girmeyi planlıyoruz. Bu konuda özellikle üreticilerimizi de mağdur etmemek açısından hazırlıklarımız sürüyor. Hayırlısıyla başlayacağız. Güzel bir sezon geçmesini temenni ederim” ifadelerini kullandı.