Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli, buğday üreticilerinin, bu Edirne ve Trakya’da yoğun yağışlara bağlı olarak ortaya çıkan Karakök ve Sarı Pas hastalıkları ile ilgili olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e soru önergesi verdi. Hastalıklar sebebiyle buğday üreticilerinin ürünlerinde çok yüksek rekolte kaybına uğrayacaklarının öngörüldüğünü belirten Değirmendereli, çiftçilerin bu önemli sorunuyla ilgili olarak İl Tarım Müdürlüklerine ivedi taleplerde bulunduklarını hatırlatıp Eker’e şu soruları sordu:

“1-Karakök ve Sarı Pas hastalığı Trakya bölgesinde kaç bin dönümlük alanda görülmüştür, bunun tespiti ile ilgili herhangi bir çalışma yapılmış mıdır? Bu hastalıkların ne kadarlık rekolte kaybına sebep olacağı konusunda Bakanlığın herhangi bir öngörüsü bulunmakta mıdır?

2-Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ülkemizde bulunmayan Karakök ilacının geçici ruhsat ile temin edilmesine yönelik girişimlerde bulunmuş mudur? Bulunulmadı ise ne sebeple bulunulmamıştır?

3-Gelecek sene buğday ekimlerinde kalıcı olabilecek bu hastalıkla ilgili olarak anız yakılması hususu değerlendirilmiş midir? Çevre Bakanlığımızın izni ile bu hastalığın olduğu tarım alanlarında anız yakılması konusunda girişimde bulunulmuş mudur?

4-Bakanlığınız bu tedbirlerin dışında başka bir tedbir öngörmekte midir? Öngörülüyor ise bunlar nelerdir?”

Değirmendereli, çiftçinin uğradığı zararın tazmin edilmesi ve borçların ertelenmesi ile

ilgili olarak da Meclis’te gerekli adımları atacağını ifade etti.