Keşan’ın bazı köylerinde uygulanmakta olan, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu”nun, Tarım Arazilerinin Korunması, Kullanılması ve Arazi Toplulaştırmasına İlişkin Tüzük” kapsamındaki çalışmalara, Boztepe ve Türkmen köylerinde yaşayan çiftçilerin tepkisi sürüyor.

28 Ekim 2013 Pazartesi günü Türkmen Köyü’nde yaşayan yaklaşık 100 kadar Roman vatandaşın, Keşan Hükümet Konağı’ndaki protestosu ve daha sonra aralarından seçtikleri temsilcilerin Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı’yla görüşmesi sonucu Tarım Reformu Edirne Bölge Müdürlüğü’nden gelen ve aralarında, Keşan Malmüdürü ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Keşan İlçe Müdürünün de bulunduğu komisyon, dün, Boztepe ve Türkmen’de köylülerin itirazlarını dinledi.

Komisyon, dün Keşan’a gelerek bazı işyerlerinde incelemelerde bulunan Edirne Valisi Hasan Duruer’in programının ardından bu iki köye gitti. İlk olarak Boztepe Köyü’ne gelen komisyon üyeleri, fotoğraf çeken basın mensuplarının görüşmeleri izlediğini görünce, toplantıyı sonlandırdı.

Tarım Reformu Edirne Bölge Müdürlüğü Tarımsal Altyapı ve Değerlendirme Şube Müdürü ve Toplulaştırma Şube Müdürü Cengiz Yaşar Saydam, kendilerinin devlet memuru olduğunu ve basına hiçbir şekilde bilgi veremeyeceğini söyledi. Gazetecilerin, toplumsal bir konu hakkında kamuoyuna doğru bilgiler vermek amacıyla, toplulaştırma çalışmalarını izlediklerini belirterek, fotoğraf çekmek için kimseden izin almalarına gerek olmadığını ve kendisinden de bilgi istemediklerini ifade etmelerine rağmen, komisyon üyeleri, toplantıyı sonlandırarak Türkmen Köyü’ne hareket etti.

Komisyon üyelerinin ayrılmasının ardından Köy Muhtarı İbrahim Çoban, komisyonun toplulaştırma konusunda köylülere bilgilendirmede bulunacağını ancak sorulara cevap vermediklerini kaydetti. Çoban, şöyle dedi: “Toplulaştırma kapsamında birçok haksızlık yapılıyor. Kendileri bize, spor alanı, mezarlık alanı, mesire yeri, yerleşim yeri olarak kullanılmak üzere arazi teklifinde bulundular. Biz de talep ettik. Ancak biz şu anda bu yerleri koruyabilecek durumda bile değiliz. Bir gece içerisinde bazı kişiler geliyor, arazileri sürüyor. Bu uygulamaya topraksız ya da az toprağı olan kişiler isyan ediyor. Bu isyan, toplumsal patlamaya dönüşecek. Halk huzursuz. Durum vahim. Fakirle zengin arasında husumet yaşanıyor. Birlik beraberlik bozuluyor. Yani toplulaştırma halkın huzurunu bozdu.”

Açıklamanın ardından, Boztepe Köyü’nden ayrılan basın mensupları bu kez de Türkmen Köyü’ne geçti. Türkmen’de de aynı manzara tekrarlandı. Basın mensuplarının kendilerinin ardından Türkmen Köyü’ne geldiğini gören komisyon üyeleri burada da toplantıyı sonlandırdı. Bunun üzerine gazeteciler, köylülerin sorunlarının dinlenebilmesi için komisyon üyelerinden önce köyden ayrıldı.