Ayçiçeği taban fiyatının açıklanmamasını protesto eden çiftçiler, biçerdöverleri tarlalara göndermiyor

 

 Kemal Değirmendereli: Ayçiçeği tarlalarında yangın var!

 

 

Maltepe, Altıntaş, Kozköy, Karacaali ve Çobançeşme köylerindeki çiftçiler, ayçiçeği taban fiyatının bir türlü açıklanmamasını protesto etmek amacıyla, dünden itibaren biçerdöverleri tarlalara göndermeme kararı aldı.

Konuyla ilgili olarak dün, Maltepe Köyü’nde bir protesto eylemi gerçekleştirildi. Eyleme; CHP Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli, CHP Keşan İlçe Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Koyuncu, CHP Keşan Belediye Başkan Aday Adayı Mustafa Bezbaş, Keşan Ziraat Odası Yönetim kurulu Başkanı Hasan Şen, Maltepe Köyü Muhtarı Arif Kuşkonmaz ile çiftçiler katıldı.

KOYUNCU: DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE ÜRETMEK

İÇİN KULLANILAN MAZOTTAN ÖTV ALINMIYOR

Eylemde ilk olarak konuşan Koyuncu, tepkilerini çağdaş bir şekilde duyurmaya çalıştıklarını belirterek, çiftçinin kullandığı mazottan ÖTV alınmasını eleştirdi. Vedat Koyuncu şöyle dedi:

“Saygıdeğer üreticilerimiz, başta milletvekilimiz Kemal Değirmendereli, köy muhtarımız, kadınlarımız, Ziraat Odası başkanımız, Atatürk’ün dediği gibi milletin efendileri köylülerimiz…

Biz duygularımızı, tepkilerimizi çağdaş bir şekilde duyurmaya çalışıyoruz. Dün akşam bir toplantı yaptık, vekilimiz de oradaydı. Üreticilerden fiyatlar konusunda ciddi anlamda tepkiler geliyordu. Üretici 95 kuruşla 1 lira arasında bir fiyatla ayçiçeğini satıyor. Sattığı 5 kilo ayçiçeğiyle 1 kilo mazotunu zor alıyor. Dünyanın hiçbir yerinde üretmek için kullanılan mazottan ÖTV alınmıyor fakat Türkiye’de alınıyor. Tohumluk dersen kilosu 50 lirayı bulmuş. Burada çiftçimiz dünyanın en pahalı gübresini kullanıyor. Bu fiyatlarla Türk çiftçisinin dünya piyasasıyla rekabete girecek durumu yok. Bu şartlarda hiçbir Türk çiftçisi geçimini sağlayamaz, borcunu ödeyemez, çocuğunu okutamaz. Türk çiftçisi gitgide kayboluyor. Üreticimiz burada yanıyor ama başbakanımız Mısır’da yanan üreticilere daha çok üzülüyor. Hükümet kendi çiftçilerini görmezden geliyor. Yetkililerin bu duruma bir el atması gerekiyor, yardımcısı olması gerekiyor ama hükümetten bu konuda bir şey göremiyoruz. Demek ki hükümet üreticiyi gözden çıkarmış durumda.”

İBRAHİM GÜR: TÜCCAR DÜŞÜK FİYATTAN ALIYOR


Daha sonra söz alan ayçiçeği üreticilerinden İbrahim Gür, ayçiçeği taban fiyatının açıklanmaması yüzünden özel sektörün düşük fiyattan ürün aldığının altını çizerek, bu nedenle tarladaki ürünü biçtirmediklerini söyledi. Gür, “Bu protestomuz, ayçiçeği taban fiyatı açıklanana kadar devam edecek. Ayçiçekleri yetişti. Uzun süre fiyat açıklanmamasını bekleyemeyiz çünkü üreticinin borcu var. En kısa sürede taban fiyat açıklansın.” dedi.  

NAZIM YILDIRIR: YÜZDE ELLİYE VARAN FİYAT DÜŞÜŞÜ VAR


Daha sonra söz alan Nazım Yıldırır adlı çiftçi de yaptıkları protestonun nedenini şöyle açıkladı:

“Gördüğünüz gibi vatandaş yerlerini biçtirmiyor. Şu an borsalarda olan mevcut fiyatlar geçen yıla baktığımızda yarı yarıya bir fiyat düşüşü var. Bu ülkede , dediler ama ne oldu da bu fiyatlar düştü? Dünya piyasası da böyle diyorlar öyleyse o zaman yarışa onlarla beraber başlayalım. Bize de mazotu ucuza versinler. Onlar mazotu kaçtan alıyor, gübreyi ne kadardan temin ediyor? Biz yarışmaya hazırız ama diğer yarışmacıyı benden 100 metre önden başlatırsan ben bu yarışı kaybederim. Geçen yıl bazı firmalar vardı. dediler. O diyenler bu sene fiyat açıklayamıyor. Herhalde onlar da Trakya Birlik’in fiyatları açıklamasını bekliyor. Birisi çıksın fiyatı açıklasın. Bu tarlaların biçilmemesi bu yüzden. Zaten fiyat yok. Adam biçip de ne yapacak. Traktörü olmayan kişi nakliye tutup gidip malını dökecek. Adam şu an malını satamıyor ki kime dökecek? Trakya Birlik buna eminim bir çözüm bulur. 1 liraya fiyat mı olur? 2 bin lira maaş alan bir memura bugün devlet senin maaşını 1500’e düşürdüm derse ne olur? Bu ülkede sansasyon çıkar. Maltepe Köyü de genelde arazi yapısından dolayı çevre köylere nazaran yüksek verim alan bir köy.”

HASAN ÖZCAN: DİREN ÇİFTÇİ


Hasan Özcan adlı ayçiçeği üreticisi de, taban fiyatın açıklanmamasından dolayı mağdur olduğunu belirterek, “Halimiz duman. Malımızla rezil oluyoruz. Bugün malımı Trakya Birlik’e döktüm geldim. Gerisi onların insafına kalmış. Diren çiftçi!” dedi.

DEĞİRMENDERELİ:

Daha sonra söz alan Kemal Değirmendereli yaptığı konuşmada, ayçiçeği piyasasına müdahale edilmediği için çiftçinin perişan durumda olduğunu vurgulayarak şöyle dedi:  


“Çok değerli Maltepe, Altıntaş, Kozköy, Karacaali ve Çobançeşme Köyü sakinleri… Bugün buradan başbakanımıza sesleniyoruz Bugün burada, Trakya’da, ayçiçeği tarlalarında büyük bir yangın var. Üreticilerimizin feryadı var. Ayçiçeği piyasasının bugün geldiği ve müdahale edilmediği nokta sebebiyle üreticimiz perişan durumda. Tarlalarda hüngür hüngür ağlayan, zarar edip borcunu ödeyemeyen, ihtiyaçlarını gideremeyen babaların çaresizliğini gördüm. Buradan sesleniyorum. Sayın başbakan. Sayın tarım bakanı! Mısır Adeviye Meydanı’ndaki yangını görüyorsunuz. O insanların sesini duyuyorsunuz. Ama sizin öncelikli göreviniz Trakya çiftçisinin sesini duyup, onların yangınını söndürmektir. Suriye’ye yapılan milyonlarca yardımı Türk çiftçisinden esirgeyemezsiniz. Türk çiftçisi bunun hesabını sandıkta sorar. Hangi hakla müdahale edilmiyor?”

“MAZOTTAN ALINAN VERGİ, DESTEKTEN DAHA FAZLA”

Sözlerinin ilerleyen bölümünde rakamsal değerlerle örnekler veren Değirmendereli, şunları söyledi:

“Geçen yıl ayçiçeği 1 lira 50 kuruşa satıldı. Bugün ise 1 lira 40 kuruş. Biraz önce aldığımız kesin rakamda ise Edirne Ticaret Borsası’nda ayçiçeğinin maliyeti 1 lira 0,4 kuruş yani 1 lira. Geçen yıl Trakya çiftçisi 1 dolar almak için 1 kilo ayçiçeği veriyorken bugün 1 dolar almak için 1 kilo 900 gram ayçiçeği veriyor.  diyorlar. Sana mal gönderen Ukrayna çiftçisi mazotu 0,8 Euro’ya kullanıyor. Türk çiftçisi ise 1,8 Euro’ya kullanıyor. Mazottan aldığınız vergi, verdiğiniz destekten daha fazla. Dönüm başına 40 lira destek veriyorsunuz. Aldığınız mazot vergisi ise 40 liranın üstünde. Bunun için sayın Tarım Bakanı, Edirne Milletvekili, Sağlık Bakanı, bu yangını söndürmek için gerekli tedbirleri almak zorundadırlar. Biçerdöverleri tarlalara salmıyoruz. Yani fiyatı belli olmayan ürünün tarımını yapmıyoruz. Ürettiği malın hasadını yapmamak neden? Bu işin patlaması çok kötü olacaktır. Bu hoşgörülü, yurtsever insanlar caddelere dökülüp düşüncelerini protestoya döktükleri zaman kimse şaşırmasın. Herkesin içi yanıyor. Mağduriyetin daha üst boyuta çıkmaması açısından yetkililerin hızla olaya müdahale etmelerini öneriyorum.”

HASAN ŞEN:

Açıklamaların ardından, basın mensuplarının kendisine yönelttiği, “Çiftçi eylemleri büyürse, Keşan Ziraat Odası Başkanı olarak destek verecek misiniz?” şeklindeki soruyu yanıtlayan Hasan Şen


“Bizim bir miting yapmamız için yasal bir yetkimiz yok. Ziraat Odası Başkanı olarak deme yetkim yok. İzin alıp yapılabilir ama bunu örgütlerin yapması lazım. Köylü kendi başına bir kitle oluşturup bir şey yaparsa öncülük ederim. Burada ben çiftçilere verdiğim destekten dolayı bulunuyorum. Ben de çiftçiyim, bu geminin içinde ben de varım. Üretici mağdur olmamalı.” dedi.

Açıklamaların ardından çiftçi eylemi sona erdi.