14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü, Keşan Ziraat Odası Başkanlığı tarafından düzenlenen tören ve etkinlikler ile kutlandı.

Törende açıklamada bulunan Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, büyük işletmeleri desteklemekle bir yere varılamayacağını ifade etti.

Keşan Ziraat Odası Başkanlığı tarafından, kutlama programı kapsamında düzenlenen tören, saat 10.00 sıralarında başlarken törene; Keşan’daki siyasi partilerin bazı başkan ve temsilcileri, İl Genel Meclisi üyeleri, banka temsilcileri ve çiftçiler katıldı.

CUMHURİYET MEYDANI’NDA BAŞLADI

Atatürk Anıtı önüne çelenk sunulan törende, saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu. Buradaki törenin ardından, Keşan Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Derviş Günday Eğitim Salonu’nda düzenlenen “Tarıma Çiftçiye Farklı Bir Bakış” konulu konferansa geçildi.

Saat 10.30’da başlayan ve Ziraat Mühendisi Tanfer Dinler tarafından gerçekleştirilen konferansta, çiftçilerden gelen sorular da cevaplandırıldı.

Buradaki konferansın ardından, Keşan Ziraat Odası Başkanlığı önünde, katılımcılara lokma, peynir, ayran ikramında bulunuldu. Buradaki ikram öncesinde, Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı.

ÜLKEMİZİN EN KALABALIK MESLEK GRUBUYUZ

Tüm çiftçilerin Dünya Çiftçiler Günü’nü kutlayarak sözlerine başlayan Şen, “Şartlar ne olursa olsun üretimden vazgeçmeyen, bütün olumsuzluklara sabır gösteren, aza kanaat getiren, saygın çiftçi arkadaşlarımın “Dünya çiftçiler Gününü” bütün kalbimle kutlayarak başlamak istiyorum. Sevgili misafirlerimiz, ülkemizin en kalabalık meslek grubuyuz. Sayısal olarak belirtmek gerekirse; Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin 4,5 milyonu aşkın üyesi ve 763 ziraat odasıyla Türkiye’nin en fazla üyeye sahip meslek kuruluşu olduğunu hatırlatmak isterim. Biz çiftçiler, bu büyük ailenin üyeleri olarak, tarımda bitkisel ve hayvansal üretimin içinde bulunduğu sorunlarımız, sıkıntılarımız ve çözüm önerilerimiz, aynı olması nedeniyle hep aynı kaderi paylaşmaktayız.” şeklinde konuştu.

TÜRK ÇİFTÇİSİ, DÜNYA ÇİFTÇİSİNİN LİDERİ OLABİLİR

Çiftçilik mesleğinin yapısal sorunlar, doğal afetler, maliyetlerle ilgili sıkıntıları ve uluslar arası rakipleri nedeniyle dezavantajlı gibi görünse de, çiftçilerin, üretimi sürdürdüklerini, sürdürmeye de devam edeceklerini belirten Hasan Şen, “Türkiye’ deki 78 milyon nüfusu ve ülke nüfusumuzun yarısı kadar turisti zorlanmadan doyuruyorsak ve dış ticaretle fazlasını ihraç eden bir ülke isek, bu durum kesinlikle siz sevgili çiftçilerimizin yani bizlerin; gecesini, gündüzüne katarak yağmur-çamur, kar- kış, soğuk-sıcak demeden üretime devam etmesiyle gerçekleşmektedir. Çiftçilerimiz ülke ekonomisine, önemli katkıda bulunmaya devam ediyor. Çok önemli rakamlarla dış ticaret yapılmaktadır. 6 milyon kişi çiftçilik mesleğinde istihdam edildi. Ama bu kadarı da yetmez, daha çok çalışıp, daha fazla üretmemiz gerekmektedir. Çiftçilik geçmişte önemli bir meslekti. Hiç şüphesiz ki; gelecekte daha önemli bir meslek grubu olacak demek çok basit kalacaktır. Akılcı devlet politikalarıyla desteklenecek Türk çiftçisi, dünya çiftçisinin lideri olabilir. Çünkü ben inanıyorum ki; Yeterli Bilgi birikimimizi, tecrübemizi, azim ve kararlılığımızın yanın da devlette yeterince desteklerse imkânsız hiçbir şey olamaz. Devlet destekleri patronlara değil, çiftçilere verilmelidir. Büyük işletmeleri desteklemekle bir yere varılamaz. Dünyanın hiçbir yerinde, tarımda üretim güvencesi, patronları destekleyerek sağlanmamıştır. Tarımda üretimin güvencesinin sağlanması isteniyorsa çiftçilerimiz daha fazla desteklenmelidir.” dedi.

TARIM ARAZİLERİMİZ BİZİM EN BÜYÜK ZENGİNLİĞİMİZDİR

Çiftçinin üretmemesi durumunda, Türkiye’nin aç kalacağının bilincinde olunması gerektiğini vurgulayan Şen, son olarak şunları söyledi: “Şunun bilincinde olalım. Biz üretemezsek Türkiye aç kalır, dünya çiftçisi üretmezse dünya aç kalır. Bu bilincin toplumun tümünde oluşturulması amacı ile kendi mesleğimizin öneminin farkında olalım ve önemimizin farkında olmayanlara da fark ettirelim. Türkiye’nin ve özellikle Trakya’nın verimli tarım arazilerimiz bizim en büyük zenginliğimizdir. Son 20 yılda azalan tarım arazilerimiz, geri dönüşü olmayan bir şekilde elden çıkmaktadır. Verimli tarım arazilerimizin korunması konusunda çok hassas hareket etmeli Toprak Koruma kurulları çok etkin ve verimli arazileri koruyacak şekilde çalıştırılmalıdır. Ülkemizde Kırsalın kalkındırılması ve kır ile kent arasındaki ekonomik ve sosyal gelişmişlik farkının giderilmesi göç yaşanmaması açısından önemlidir. Özellikle tarımda genç nüfusun göç etmesi tarımsal üretimi doğrudan etkilemektedir. İnsanların doğdukları yerde doymaları sağlanırsa, şehirlerin göç baskısından kurtulacağı kanaatindeyiz. Gelecekte hangi milletler hangi devletler Tarıma önem verirse onlar dünyanın kaderini belirleyecekler. Keşan Ziraat Odası olarak, çiftçilerimizin sorunlarını, sıkıntılarını ve çözüm önerilerini her fırsatta dile getirdik ve çözümü konusunda devletimizin yönetim kademeleriyle paylaşma gayreti içinde olduk. Sözlerime son verirken; Allahtan rahmeti bol, bereketi ve ürünü bol bir tarım sezonu diliyor, bütün çiftçilerimize doğal afet ve bütün olumsuzluklardan uzak faaliyetler; Tüm ziraat ile ilgilenen çiftçi ve ailelerine, yönetici ve personellere de sağlık, başarı ve mutluluklar dilerim.”

Konuşmanın ardından, katılımcılara ikramlarda bulunuldu.

Keşan Kaymakamı Nuri Özder de Ziraat Odası Başkanlığı yönetimini ziyaret ederek tüm çiftçilerin Dünya Çiftçiler Günü’nü kutladı.