Edirne Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Erdoğan Altınordu, geçtiğimiz Cumartesi günü yaptığı açıklamada, ülkemizde ve bölgemizde görülen arı ölümlerine dikkat çekti. Açıklamasında arıcılığın sorunlarına da değinen Altınordu, “Son on yıldır ülke arıcılığında ilerleme kaydedilememiştir. Üretilen bal yıllar önce peşin para ile satıldığı bedele alıcı bulamamaktadır. Üretici emeğinin karşılığı olarak hak ettiği değeri tekrar kazanmayı beklemektedir “dedi.

ARICI PARA KAZANAMIYOR

Türkiye’de 2006 yılından itibaren milyonlarca bal arası kolonisi ve doğal tozlaşmada rol alan farklı böcek türlerinde beklenmedik zamanlarda yaşanan azalmanın dikkat çekmeye başladığını belirten Altınordu, “Kayıpların ilk yaşandığı yıllarda ani koloni kayıplarının altında yatan nedenler hakkında ciddi şüpheler ortaya çıkmıştır. Kayıpların artmasıyla birlikte ekonomik boyutlarda yüzeye çıkmıştır. Üretici, arısını çoğaltmak için daha fazla emek ve zaman harcamasına rağmen artık eski verimli günlerine geri dönememektedir. Son on yıldır ülke arıcılığında ilerleme kaydedilememiştir. Üretilen bal yıllar önce peşin para ile satıldığı bedele alıcı bulamamaktadır. Üretici emeğinin karşılığı olarak hak ettiği değeri tekrar kazanmayı beklemektedir. Arıcılar bu sorun ve istekleri uzun zamandan beri düşünmektedir. Arıcıların hak ettiği değerleri kazanabilmesi sektörün ortak paydaşlarının da isteğidir. Ancak düşünülmesi gereken nokta, arıcıların bu zor günlere nasıl geldiği ve ile normale geri dönüş sürecinin nasıl hayata geçirileceğidir. Yıllar önce, üretilen balın kolayca gerçek değerine satılması, kalıntı sorunun ön planda olmaması gibi nedenlerle verim düşüklüğü ve arı ölümleri de fazla problem edilmiyordu zaten arıcı da iyi para kazanıyordu. Ancak günümüzde bal gerçek değerine alıcı bulamıyor, arıcı para kazanamıyor. Günümüzde önem kazanan arı ölümleri, koloni sağlığı ve arıcılıkta verim düşüklüğü, bunların nedenlerinin acilen çözümünü gerektirmektedir.”

ARTIK SABIR TÜKENDİ

Arıcının kanayan bir diğer yarası da temel petek sorunu olduğunu ifade eden Erdoğan Altınordu, sözlerini şöyle tamamladı: Satın aldığı temel petek ile kovanlarına antibiyotik kalıntısı, yüzlerce pestisit türüne ait bakiye, naftalin, parafin, serezin, ambar hapı kalıntısı, yavru çürüklüğü ve nosema sokan arıcının artık sabrı tükendi. Türkiye’de kayıtlı kara petek, pres mum üreten kaç adet ruhsatlı işletme olduğu,  kayıt dışı külçe mumların kalıntı maddelerinden nasıl arındırılabileceği yenilikçi araştırma projeleri ile hayata geçirilmelidir. Temel petek üreten işletmelerde, bal mumunun hastalık etkenlerinden arındırılması için, sterilizasyon kazanının, iç merkez noktası itibariyle, 121 C’ de 1 atm basınç altında en az 15 dakika süre ile sürekli karıştırılarak tutulması hakkında kanuni ölçüm ve denetlemeler yapılmalıdır. Kalıntı analiz metotlarının da mutlaka güncellenmesi gerekmektedir. Türkiye’de yüzlerce çeşit arıcılık malzemesi üretilmekte, satılmakta fakat arıcılığa özel olarak belirlenmiş resmi bir standart bulunmamaktadır. Bu kovanların ve diğer malzemelerin hastalıklarından korunmada ne kadar aktif bir yere sahip olduğu yeterince bilinmektedir.