Edirne İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Tuncay Aytın, 2015 yılı içerisinde uygulayacakları Damızlık Gebe Düve İthalatı Projesi için hayvanların seçimlerinin başladığının ve 1000 başlık Gebe Düve projesinin ilk postası için seçimlerin yapıldığını belirtti.

Başkan Tuncay Aytın, “2008-2010 yılları arasında ilimizden çok sayıda gebe düve çıkışı oldu. Yetiştiricilerimizin genç hayvan ihtiyacını karşılayabilmek için Siyah Alaca ve Simental Irkı Gebe Düve Projesi gerçekleştirerek üyelerimizin gebe düve ihtiyaçlarını karşılamak istedik. Fakat bizim elimizde olmayan nedenlerden dolayı Simental Irkı Gebe Düve Projesini iptal etmek zorunda kaldık. Böylece yaklaşık 2750 baş siyah alaca ırkı gebe düve ithal ettik.  Birlik üyelerimizi düve satışında etkili bir hale getirebilmek için Birlik olarak, üyelerimizden gelen talep doğrultusunda Simental Irkı Gebe Düve İthalatı Projesi için çalışmalara başlayarak, 2010 yılında yarım kalan Simental Irkı Gebe Düve ithalatımız için 1000 başlık Gebe Düve Projemizin ilk posta gebe düvelerinin seçimini yaptık. Seçim heyetinde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından görevlendirilen bir veteriner hekim ve bir zooteknist ile Edirne İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu olarak bizler görev aldık. Son yıllarda görülmektedir ki ülkemizde kişi başına düşen süt tüketiminin az olmasına rağmen kişi başına düşen et tüketiminin fazla olması nedeni ile kombine ırklara yönelme daha fazla olmaktadır.  Seçtiğimiz gebe düveler ırklarının en üstün özelliklerine sahip olup, hem etçil hem sütçül yani kombine ırkı özelliğine sahiptir.

Holstein ırkı gebe düve denilince ilk akla gelen şehir olan Edirne'de artık simental ırkı gebe düve denilince de ilk akla gelen şehir olacağız. Bundan sonra gerçekleştirmeyi amaçladığımız Damızlık Gebe Düve Çiftliği Projemiz ile holstein ırkı düvelerimizin yanında simental ırkı düvelerimizi üyelerimizden toplayıp tekrar tüm Türkiye'ye satışını yapacağız.” dedi.