Edirne İli Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Güner Arıcan, dün yaptığı açıklamada; “2012 yılı Canlı Hayvan ve Hayvansal Ürün Fiyatları, Üretim Değeri” istatistiklerinin açıklandığını belirterek, hayvan fiyatlarının geçen yıllara göre azaldığını kaydetti.

“VATANDAŞLARIMIZIN UCUZ ŞEKİLDE ET ÜRETMESİNİ İSTİYORUZ”

Canlı hayvan fiyatlarının her geçen gün düştüğünü ancak et fiyatlarında herhangi bir düşüşün yaşanmadığını belirten Arıcan, “Yaşanan bu durumu üretici olarak anlamıyoruz. Girdi maliyetlerinde sürekli artış yaşanıyor. Karkas etin kilogramı normal şartlarda, 15 lira iken; kasaplarda aynı hayvanın kilogramı 25 liraya satılıyor. Aradaki bu farkı kim kazanıyor? Biz, ucuz üretelim ama vatandaşımız da ucuz şekilde et tüketsin.” dedi.

“BİZDEN UCUZA ALINAN ETİN SATIŞI DA UCUZ YAPILSIN”

Eğer hayvancılıkta işlerin bu şekilde devam etmesi durumda, orta tabaka kesimin hayvan bakamaz duruma geleceğinin altını çizen Güner Arıcan, şunları söyledi: “Girdi maliyetlerinin çok yüksek olmasından dolayı üretici hayvan bakamaz duruma geldi. Orta tabakanın bitmesiyle birlikte de, işi büyük çiftlikler devralacak. Daha sonra da, eti sadece vitrinlerde görebileceğiz. Böyle olması durumunda, vatandaş et yiyemez duruma gelecek. Et bizden ucuz şekilde alınıyorsa, satışının da ucuz şekilde yapılması gerekiyor.”

“CANLI HAYVAN FİYATLARINDA CİDDİ BİR DÜŞÜŞ OLACAKTIR”

 İthal hayvan girişi olduğunun ama fiyatlarda bir düşüş olmadığının altını çizen Arıcan, sözlerini şöyle tamamladı: “Bundan sonraki süreçte; ithal havyanı kim getirecek? Üretici, mevcut hayvanlarına bakamazken; ithal edilen hayvana nasıl bakabilecek? Üretici, aldığı hayvanı zararına elinden çıkarmaya çalışıyor. Bundan sonraki süreçte; canlı hayvan fiyatlarında ciddi bir düşüş yaşanacaktır. Fiyatların Kurban Bayramı’nda yükseleceğine de inanmıyorum. Kısacası, üretici mağdur durumda.”