Enez Ziraat Odası Başkanı Ahmet Karaca, geçtiğimiz Cumartesi günü Keşan pazaryerinde yaptığı açıklamada, Enez’de ekili olan kirazların, son yağmurlardan dolayı olumsuz etkilendiğini ancak yağmurun yazlık mahsule çok iyi geldiğini kaydetti.

SOĞUK HAVA DEPOSU, ÜRETİCİ İÇİN BİR GARANTİ OLACAK

Keşan’da tekrar gündeme gelen soğuk hava deposu konusunda da görüş belirten Karaca, bölgede meyveciliğin gittikçe arttığına dikkat çekti. Meyve üretimi için soğuk hava deposunun olmazsa olmazlardan biri olduğunu ve bu sayede bölgemizdeki meyveciliğin büyük bir gelişme göstereceğine inandığını belirten  Ahmet Karaca, elma, armut, çilek, kiraz gibi meyve çeşitlerinin her geçen yıl artmakta olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Bazı kesimler, meyve ya da sebze üzerinde yoğunlaşarak, ekim alanı az diye soğuk hava deposunu ihtiyaç olarak görmüyor. Fakat işin görünen yüzü bu değil. Soğuk hava deposu yapıldığında ekim alanları daha fazla artacak. Soğuk hava deposu, üretici için bir garanti olacak ve ‘Nasıl olsa soğuk hava deposu var. Satamasam da burada saklarım’ fikrini oluşturacak ve sebze-meyve üretimine teşvik olacak. Keşan’da kurulacak bir soğuk hava deposu bölgemizde meyveciliğin gelişmesine büyük etken olacaktır”

ZİRAAT ODALARI OLARAK BU KONUYU GÖRÜŞÜYORUZ

Soğuk hava deposunun yapılıp yapılmaması konusunda açıklama yapan bazı kesim ve kurum yöneticilerinin, konuyu saptırdığını söyleyen Karaca, bölgede soğuk hava deposu ihtiyacının var olduğunu ve en kısa sürede yapılması gerektiğini bildirdi. Keşan, İpsala, Enez ve Meriç Ziraat Odaları olarak soğuk hava deposu üzerinde çalışma yaptıkları açıklayan Karaca, “TZOB (Türkiye Ziraat Odaları Birliği)’un da bu konuda bizlere desteği var.” diye konuştu.

 ENEZ’DE BİN 200 DÖNÜM KİRAZ BAHÇESİ VAR

Enez’de yapılan sulu ve kuru tarım hakkında da bilgiler veren Karaca,“Bu yıl yağan yağmurlar, geçtiğimiz yıllara göre biraz daha fazlaydı. Bu da Enez’de sulu tarım ile üretilen kirazın verimini yüzde 20 oranında olumsuz yönde etkiledi. Kiraz üretimi bu yıl tüm Türkiye genelinde düşük gerçekleşti. Enez’de yaklaşık olarak bin 200 dönümde kiraz üretimi yapıyoruz ve yine yaklaşık olarak 80 ton verim bekliyoruz. Bu verimi gelecek yıl 150-200 tona kadar çıkartmak amacındayız. Üreticimizde meyve kültürü oluşmaya başladı. Üreticimiz, bu kaybı ayçiçeği gibi yazlık ürünlerde telafi edecektir. Bölgemizde, ciddi bir ürün kaybı yaşanmadı. Ayçiçeğindeki verimin yüzde 100 oranında artacağına inanıyorum. Yağışlar, buğdaydaki verime olumsuz yönde etki edebilir” dedi.