Bu kış yeterli yağışın olmadığını ve bu durumun 1990-1994 yıllarında yaşanan kış kuraklığına benzer bir durum olduğunu belirten Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, daha şimdiden felaket tellallığı yapmak istemediğini ancak şartların bu şekilde devam etmesi halinde bölgemiz ekonomisinin olumsuz bir şekilde etkileneceğini söyledi.

BUĞDAY VE AYÇİÇEĞİ İÇİN SORUN OLMAZ

Son günlerde bölgemizde görülen yağışların topraktaki taban suyunu yükselttiğini ancak baraj ve göletlerin doluluk oranını pek etkilemediğini kaydeden Şen, şöyle konuştu: “Toprağın taban suyu şu an için kışlık mahsul ve önümüzdeki günlerde ekimini yapacağımız ayçiçeği için yeterli olabilir. Ancak sulu tarım dediğimiz ürünleri sezon boyu belirli aralıklarla sulamak gerekiyor. Çeltik, mısır ve bahçecilik için yazın her döneminde suya ihtiyaç oluyor. Bunun için yağışların istenen düzeyde olması gerekiyor. İlk önce barajları besleyecek göletler dolmalı ki, üreticiler de barajlardan faydalanabilsinler.”

Şen, son zamanlardaki yağışların barajların doluluk oranına önemli ölçüde bir etki yapmadığını, 1-2 milyon metre küp suyun artış olarak değerlendirilmesinin ve bir beklenti içine girilmesinin yanlış olacağını da ifade etti.

FELAKET TELLALLIĞI YAPMAK İÇİN DAHA İKİ AY VAR

Daha bol yağışlı günlerin beklendiği nisan ve mayıs aylarının olduğunu ve şimdiden felaket tellallığı yapmanın anlamsız olacağını da söyleyen Şen, “Daha önce Kadıköy Barajı’na bir günde 10 milyon metre küp suyun biriktiğine de şahit olduk. İnşallah yağışlar beklediğimiz şekilde olur. Aksi takdirde bölgemizin ekonomisi olumsuz etkilenebilir." dedi.