BÜLENT SAYLAM

Gaytancıoğlu, “TMO’nun piyasaya girip, 3 liranın üzerinde fiyat açıklamalı.” dedi.

“ÜRETİCİLERİMİZ, BU FİYATLARIN ALTINA ÜRÜNLERİNİ SATMAMALI”

Çeltik hasadının yaklaşık 2 hafta önce başladığını hatırlatarak, sözlerine başlayan Gaytancıoğlu, şunları söyledi: “Hasadın başlamasıyla birlikte, arazileri ziyaret etmeye başladık. İlk ziyaretimi İpsala’nın Sarıcaali Köyü’ne gerçekleştirdim. Üreticilerimizle görüştüğümüzde, ilk oluşan fiyatlardan memnundu. Çeltiğin kilogramı 3,30-3,40 lira arasında değişiyordu. Ronaldo ve luna cinsi çeltik fiyatı ise, 2,80-3 lira arasında değişiyordu. Üreticilerimiz, bu fiyatların altına ürünlerini satmamalı. Çünkü Türkiye pirinç ve çeltik ithalatçısı bir ülke. 570 dolara çeltiği ithal ediyoruz ve ithalat maliyeti 3,40 liradır. Dolayısıyla, fiyatlar bunun üzerinde seyredecektir. Çünkü ithal edilecek çeltikler, yerli ürünlerden daha kalitesizdir.”

“ÇELTİK ÜRETİCİLERİ GELECEK YIL NASIL EKİM YAPACAKLAR?”

Okan Gaytancıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’de yaşanan son ekonomik kriz, dolarda yaşayan hızlı yükseliş ve finansman sorunları ile ülkenin kredi notunun sürekli indirilmesi, tüccarı olumsuz yönde etkilemektedir. Bazı tüccarlarla yaptığımız görüşmede, bankalardan kredi almakta zorlandıklarını bizlerle paylaştılar. Hatta, maliyetlerinin çok yükseldiğini dile getirdiler. 1 milyon lira kredi almaya çalıştıklarında, buna yaklaşık yüzde 40-yüzde 45 faiz ödemek zorunda. Bu durumda maliyetleri artırıyor. Tüccarlar piyasadan düşük fiyata ürün almaya başladılar. Böyle olunca, üreticinin alın terinin karşılığı verilmemiş oluyor. Girdi fiyatlarının sürekli arttığı göz önüne alındığında, çeltik üreticileri gelecek yıl nasıl ekim yapacaklar? Bunların göz önüne alınıp gerekli tedbirlerin alınması gerekiyor.”

“ÇELTİK ÜRÜNÜNE, 3 LİRANIN ÜZERİNDE FİYAT VERİLMELİ”

TMO’nun devreye girmesi gerektiğini belirten Gaytancıoğlu, “TMO’nun üreticilerin ürününü alma konusunda hiçbir çalışmasının olmadığını öğrendik. Sadece satış sözleşmesi yaparak, emanet ürün alma gibi düşünceleri olduğunu gördük. Ancak, TMO’nun fiyatı ton başına bin 490 liradır. Böyle bir fiyata hiçbir üretici ürününü TMO’ya teslim edip, kredi kullanmayı düşünmez. Piyasa fiyatlarının aşağıya gerilemesi üretici açısından iyi değildir. Faizlerin yüksek olması ekonomiyi çok fazla etkiliyor. AKP, Türkiye ekonomisini yönetemedikçe, enflasyon ve faizler arttıkça başta çiftçiler olmak üzere toplumun her kesimi olumsuz etkilenecektir. Çeltik üreticilerimiz zor durumda, verdikleri ürünler peşin alınamıyor. Peşin alım yapılacaksa, ürünün fiyatı piyasanın çok altında verildiğini görmekteyiz. Bundan ötürü de, devletin üzerine düşen görevi yapması gerekiyor. TMO, çiftçinin zor durumunu görüp, piyasaya alım yönünde müdahalede bulunması gerekiyor. Çeltik ürününü, 3 liranın üzerinde bir fiyat vererek alması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

TMO’YU GÖREVE DAVET EDİYORUM

Okan Gaytancıoğlu sözlerini şöyle tamamladı:Türkiye’de üretici, küstürülürse ve devlet destek vermezse üretim yapmayacaktır. Çeltik ithal edileceğine, yerli üreticiye gerekli destekler verilmelidir. Devletin piyasaya girip, üreticinin alın terinin karşılığını veren bir fiyat vermesi gerekiyor. Bu çerçevede; TMO’yu göreve davet ediyorum.”