SONGÜL KONAR

Atılan adımların eksik olduğunu belirten Gaytancıoğlu, üretime dayalı bir ekonomiye sahip olunmadığı için dünyada yaşanan dalgalanmalardan etkilenileceğini söyledi.

“HALA İTHALAT İLE BU İŞLERİ ÇÖZMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Tarımının yapısal sorunları olduğunu vurgulayan Gaytancıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin en önemli sorunu üretim sorunu, hala ithalat ile bu işleri çözmeye çalışıyoruz. Yağı PTT’de satmaya çalışıyorlar. Toprak Mahsulleri Ofisi’ni bırakıp bazı kurumları devreye sokmaya çalışıyorlar. Tarım Krediye tanzim satışlarda görev verdiler. Her kurumu kendi görevinde çalışması ve tarımda daha fazla kamucu politikaların olması gerekir. Önce bir üretim planlaması gerekiyor. Türkiye’nin neyi ne kadar üretebilecek potansiyeli var. Tarım bakanlığının 2020 ve 2021 bütçeleri göstermiştir ki Adalet ve Kalkınma Partisi Türkiye tarımının üretici bir ülke olmasını istemiyor. Eğer istemiş olsaydı, bu konuda gerçekten samimi olmuş olsaydı 2021 bütçesini tarım için en azından enflasyon oranında arttırırdı. Hiç arttırmadı. Üstüne üstlük gümrük vergilerini sürekli düşürerek, ithalatla işi çözmeye çalışıyor.”

“TÜRKİYE’DE ASLINDA HER ŞEY VAR”

Türkiye’nin en büyük sorunun üretim olduğunu söyleyen Okan Gaytancıoğlu, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Üretim olabilmesi için altyapının düzenlemesi gerekir. Türkiye’nin sekiz buçuk milyon hektar kullanılabilir arazisi var. Altı buçuk milyon hektarını sulayabiliyor. Yılda 400-500 bin dekarlık bir sulama alanını devreye sokması lazım. Bunları yapmıyor. Barajlara kaynak ayırmıyor. İç Anadolu bölgesinde hala nadas olan alanlar var. Tarlasını, toprağını terk etmiş büyük şehirlere göç etmiş çiftçiler var. Buralarda ekilmeyen 50 milyon dönüm arazi varken Türkiye’nin ithalat yapması son derece yanlış. Türkiye’de aslında her şey var. Toprak var, çiftçi var, makine var ama bunları bir araya getirebilecek nitelikli ve tutarlı bir tarım politikası yok. Her şeyde dışa bağımlısınız, başka ülkelerin ürettikleriyle geçinmek zorundasınız, kendiniz üretim politikaları devreye sokmuyorsunuz. Dünyada kuraklık oluyor etkileniyorsunuz, dünyada fiyatlar artıyor etkileniyorsunuz. Dolayısıyla dışarı bağımlı olmamak lazım. İçerden sizin bunu çözmeniz lazım. Çiftçiye destek vermeniz, girdi fiyatlarını ucuzlatmanız lazım. Bu konuda AKP’yi çok yetersiz görüyorum ve samimi bulmuyorum. İstese her şeyi çözebilir ama artık onlarında gücü kalmadı. Artık Türkiye maalesef böyle kör topal, ağır aksak gidiyor. Olan vatandaşımıza oluyor. Bugün yağ fiyatlarını konuşuyoruz. Yarın şeker fiyatlarını konuşuruz. Öbür gün un fiyatlarını konuşuruz. Böyle her gün bir şeyleri konuşuruz ama bu mesele çözülmüyor. Çözülmesi içim ciddi anlamda tarıma destek lazım.”