SONGÜL KONAR

Gaytancıoğlu, açıklamasında, “Ayçiçeği ithalatında %27 olan gümrük vergisi Cumhuriyet tarihinde ilk defa hasada girerken sıfır olarak uygulanacak. Bu da çiftçinin korunmaması anlamına geliyor” ifadelerine dikkat çekti.

“HER ŞEYİ SIFIRLAMAK İLE BU İŞLER OLMUYOR”

Ayçiçeği ithalatında %27 olan gümrük vergisinin Cumhuriyet tarihinde ilk defa hasada girerken sıfır olarak uygulanacak olmasının son derece yanlış olduğunu vurgulayan Okan Gaytancıoğlu, “AK Parti, Türkiye'yi hep ilklerle tanıştırıyor. Ayçiçeği ithalatında %27 olan gümrük vergisi Cumhuriyet tarihinde ilk defa hasada girerken sıfır olarak uygulanacak. Bu da çiftçinin korunmaması anlamına geliyor. Sıfırlamayı çok iyi bilen AK Parti hükümeti kendilerinin de sıfırlanacağı günlerin yakın olduğunu artık anlasın. Sürekli yandaşlara değil, biraz da çiftçiye, emekliye, esnafa, yoksullara, genç işsizlere yönelik politikalar geliştirsinler. Bu, cumhuriyet tarihinde görülmemiş bir olay. Son derece ciddiyetsiz bir hükümet var. Her şeyi sıfırlamak ile bu işler olmuyor. Fiyatlar da düşmüyor. Mantık gıda fiyatlarını düşürmek olabilir ama gıda fiyatlarının düşmediğini görüyoruz. Enflasyonu %15 açıklıyorlar, gıda enflasyonunu %26 açıklıyorlar, gerçekte halkın enflasyonu %100’lere ulaşmış durumda. Üreticiden kısılacak parayla bu işler olmaz. Maliyeti dünyada 570 dolara istediğiniz ülkeden 1 ton ayçiçeği götürebilirsiniz. 570 dolar da 4 bin 800 TL ediyor. Bütün dünya ülkeleri kendilerini korur, özellikle çiftçilerini korur. Bu aykırı değildir, her sektör korunur ama tarım daha çok korunur. Bizim üreticimiz %27 gümrük vergisi uygulanan bir üründe bir avantaj sağlayacaklar mı, evet. Maksimum %27 koruma sağlanıyor. %27 koyulduğunda da fiyat 6 bin TL oluyor. 6 bin TL’nin altında fiyat üreticileri zorlar. Gübre fiyatları %150 civarında arttı. İlaç fiyatları da %70-80’lerde, mazot fiyatları %50-60 oranında artmış” diye konuştu.

“BEKLENTİMİZ ÇOK FAZLA DEĞİL”

Üreticinin bu yıl kuraklıktan etkilendiğini ve çok fazla bir fiyat beklentilerinin de olmadığını ifade eden Okan Gaytancıoğlu, açıklamasının devamında şunları söyledi:“Üreticimiz zaten geçen seneki kuraklıktan etkilenmiş. Geçen sene fiyat 5,5’leri görmüş, kanola 6 TL’den satılmış. Beklentimiz çok fazla değil. Buna rağmen üretici ürününü 400 bin ton artırıyor. Bu sene 1 milyon 300 bin ile 1 milyon 700 bin ton bekliyoruz. Türkiye’nin ihtiyacı 2,5 milyon ton. Bu sene 6 TL gibi bir fiyat verilip, desteklemeler de artırılırsa birkaç sene sonra Türkiye kendine yeterli hale gelir ve dışarıya ödediği dövizi de ödemez. Ülkemiz tamamen üretici bir ülke haline gelir. Bu sene fiyat düşük gerçekleşirse üretici seneye daha az ekim yapar, dolayısıyla bu işten alıcılar kazanır. Marketlerde hiçbir zaman gıda ve yağ fiyatlarının düştüğünü görmedim. Burada üretici kaybeder.”

“BİZ, ÜRETİCİMİZİN BORCUNU ÇEVİRMESİNİ İSTİYORUZ”

Okan Gaytancıoğlu, açıklamasını şu ifadelerle sonlandırdı: “Ayçiçeğinde gümrük vergisi 12 Haziran’dan beri sıfır. Edirne’de İl Koordinasyon Kurulu toplantı düzenlediler, en büyük beklentileri gümrük vergisinin %27 şeklinde devam etmesi. 12 Haziran’da gümrük vergisi 13’ten 0’a çekildi. %27, iyi bir koruma oranı sağlar. Bu da dışarıdan gelen ayçiçeğinin 570 dolardan 710 dolara çıkmasına neden oluyor. Dolayısıyla fiyat kendiliğinden 6 TL oluyor. Başka hiçbir şey beklemiyoruz. Zaten ekstra başka hiçbir destek yok. Yağ açığı çok fazla. Biz, üreticimizin borcunu çevirmesini istiyoruz. Üretici çok para kazanamayacak zaten, kuraklık da var. 250-300 kilogram bekliyorduk ama biçimler 100-150 kilogram gibi başladı. Bizim istediğimiz çok büyük bir rakam değil.”