AYGÜL KONAR

Gıda fiyatlarının her geçen gün arttığını belirten Gaytancıoğlu, ürünlerin üreticilerin elinden düşük fiyatla alındığını söyledi. Dolarda düşüş yaşanmasına rağmen mazot, gübre ve yem fiyatlarında neden indirim yapılmadığını soran Gaytancıoğlu, iktidarın halkın gerçek gündemin uzak olduğunu söyledi.

“ÇİFTÇİ KREDİ BORÇLARININ AF EDİLMESİNİ VE FAİZLERİNİN YENİDEN YAPILANDIRILMASINI BEKLİYOR”

Çiftçiye açıklanan destek müjdesi hakkında değerlendirmelerde bulunarak, sözlerine başlayan Gaytancıoğlu: “Çiftçi gerçekten bir müjde bekliyor. Çiftçi öncelikle kredi borçlarının af edilmesini ve faizlerinin yeniden yapılandırılmasını bekliyor. Borçlarının belli bir süre ertelenmesini istiyorlar. Gübredeki desteğin yüzde 100 artırıldığından bahsediliyor. Gübrede, 8 TL olan destek 16 TL’ye çıkarmış. Ama gübrenin tonuna zaten yüzde 100 zam gelmiş. Geçen sene bin 800 TL olan üre gübresinin şu anda 3 bin 100 TL olduğunu görüyoruz. Devlet bunun 16 TL’sini destek olarak veriyor ama şimdi verilmiyor. Gübre ve mazot destekleri senede iki defa veriliyor. Bu destekler bölünerek veriliyor ve bunlardan yüzde 4 kesinti yapılıyor. Artık, insanlarla dalga geçiliyor. Üretim bu şekilde artmaz. Üretimin artırılması isteniyorsa, ciddi desteklerin verilmesi gerekiyor. Gıda fiyatları dünyada her geçen gün artıyor. Ama üreticiden düşük fiyatlarla ürünler alınıyor. Örnek vermek gerekirse; mısırın tonunu bin 325 TL’den üreticimizden alındı ama dışarıdan bin 925 TL’ye ithal ediliyor. Dolarda düşüş yaşanmasına rağmen böyle bir durum yaşanıyor. Dolarda düşüş yaşanırsa, mazotta, gübre ve yem fiyatlarında neden indirim yapılmıyor? Artık, insanlarla dalga geçiyorlar ve gündemden kopmuşlar. Halkın gerçek gündeminden uzaklar.”

“TÜM DESTEKLEMELER 2 KATINA ÇIKARILSIN”

Türkiye’nin gerçek, ciddi üretim politikasına ihtiyacı olduğunu vurgulayan Gaytancıoğlu sözlerine şöyle tamamladı: “Çiftçiye destek verilecekse, sadece gübrede yüzde 100 artış değil; tüm desteklemeler 2 katına çıkarılsın. Böylece, çiftçinin cebine 2 kat daha fazla para girmiş olacak. 22 milyar TL’lik desteği, 44 milyara çıkarsınlar o zaman teşekkür ederim. Ama insanlarla alay eder gibi yüzde 100 gübre desteği yapıldığı şeklindeki söylemler gülünç şeylerdir. Türkiye’nin gerçekten ciddi bir üretim politikasına ihtiyacı var.”