SONGÜL KONAR

Gaytancıoğlu, buraya ciddi anlamda desteklenmeyen, borçlanan, girdi maliyetleri yükselen çiftçi ile geldiklerini belirtti.

“SIFIR GÜMRÜKLERLE NEREYE KADAR NASIL YÖNETEBİLİRİZ BİR ÜLKEYİ”

Söyleyecek sözlerin sonuna geldiklerini belirten Gaytancıoğlu, “Artık iflas etmiş bir tarım, iflas etmiş bir Tarım Bakanı ile Türkiye tarımını üretemiyor. En temel gıda olan ve her yerde yetişebilen patatesi bile Türkiye ithal ediyorsa artık yazık. Buraya ciddi anlamda desteklenmeyen, borçlanan, girdi maliyetleri yükselen çiftçi ile geldik. AK Parti bunu görmezden geldi. Gübre fiyatları bir yıl içerisinde %100 arttı,  akaryakıtların fiyatı %40 ların üzerinde arttı. Enflasyon %20 lerde, ilaç fiyatları %70-80 civarında arttı. Bunları görmezden gelen, çiftçilerin borçlarını görmezden gelen bir iktidar var. Çiftçinin tarımı görmezden geldiği bir iktidar var. Çiftçi artık tarlaya gitmek istemiyor, traktörüne binmek istemiyor, ahırına gitmek istemiyor, gübre atmak istemiyor, morali bozuk çünkü ürettiği ürünü satsa bile eline geçen para ile ancak girdilerini temin edebiliyor yani çiftçi geçimini sağlayamıyor. Buna karşılık sürekli gıda enflasyonunu önleyemeyen bir çiftçiyi desteklemeyi düşünmeyen, bunun yerine gıda enflasyonunu ithalat olarak düşürmeyi planlayan bir iktidarlar. Sıfır gümrüklerle nereye kadar nasıl yönetebiliriz bir ülkeyi. Patateste 40 gün boyunca 0 gümrük, soğanı da bir ay daha uzattılar. Bakliyatta sıfır gümrük, ayçiçeğinde 300 bin ton için sıfır gümrük, tahıllarda, buğdayda, mısırda, pirinçte, arpada sıfır gümrük.” dedi.

“ÇİFTÇİYİ DESTEKLEMEK, MORAL VERMEK LAZIM”

Sıfır gümrük vergileriyle hazinenin kazanması gereken parayı kazandığını söyleyen Gaytancıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Bu şekilde Türkiye tarımına yön veremezsiniz, çiftçiyi destekleyemezsiniz. Bunun sonu hiç iyi değil. Çiftçiyi desteklemek, moral vermek lazım. İthalattan kazanamayacağımız gümrük vergisi yerine ‘çiftçiye ben senin yanındayım, üret her zaman yanında olacağım. Desteğini vereyim, patates, soğan, buğday, hayvan üret’ denilmesi lazım. Aynı şey hayvancılıkta var, karkas fiyatları 26-27 TL, maliyeti 29-30 TL, dışarıdan gelen ithal et 31-32 TL civarında. AK Parti başka ülkelerin çiftçilerini desteklemeyi ne zaman bırakacak. Kendi soğan ve patates üreticimiz desteklemiyoruz, bunun yerine çözümü ithalatta bulmaya çalışıyoruz.”

“AK PARTİYE CİDDİ ANLAMDA TEPKİ VAR”

Seçim çalışmalarının gayet güzel gittiğini son 20 güne geldiklerini belirten Gaytancıoğlu, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Son 20 güne geldik. Çalışmalar gayet güzel, Cumhuriyet Halk Partisi tüm örgütü ile sahalarda. Olumlu tepkiler var. Ekonomi son derece kötü olduğu için AK Partiye ciddi anlamda tepki var.  İYİ Parti ile yaptığımız ittifaktan ötürü geniş bir yelpazeden oy alarak 89’da halkımıza yaşattığımız gibi bir rüzgâr yaşatacağımızı düşünüyoruz.