CHP Edirne Milletvekili, aynı zamanda Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Okan Gaytancıoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in yanıtlaması istemiyle hayvancılık konusunda soru önergesi verdi.

Gaytancıoğlu, son yıllarda uygulanan tarım ve hayvancılık politikaları nedeniyle Edirne İlinde düşüş gösteren hayvan sayısı ve buna bağlı olarak işletme sayılarının da azalmasına dikkat çekti.

Sektörde çalışma koşullarının da zorluğunu vurgulayan Okan Gaytancıoğlu, “Edirne İlimizde hayvan sayısının her geçen gün azalmasını hangi sebeplere bağlı buluyorsunuz? Bakanlığınızın bu yönde bir çabası var mı?” diye sordu.

Gaytancıoğlu’nun  soru önergesi şöyle:

“Son yıllarda uygulanan Tarım ve Hayvancılık politikaları nedeniyle Edirne İlimizde 2010 yılında 65.408 olantoplam hayvan sayısı 2015 yılı itibariyle 53.974’e düşmüş buna bağlı olarak işletme sayılarında da belirgin düşüşler yaşanmaya başlanmıştır. Bu durumun başlıca nedeni tüm teknolojik gelişmelere rağmen hayvancılıkta insan gücüne duyulan ihtiyaç ve harcanan emek fazla iken kar oranı düşük olmasıdır. Sektörde çalışma koşulları da oldukça zordur. Buna göre;

1.    Yukarıda bahsedilen konular ışığında hayvancılığın desteklenmesi ve teşvik edilmesi için Bakanlığınızca ne gibi çalışmalar mevcuttur?

2.    2014 yılı Avrupa’da Küçük Aile İşletme Yılı ilan edilmiş ve küçük aile işletmeleri desteklenmiştir. Ülkemizde buna benzer uygulamaların yapılmasını gerekli görüyor musunuz?

3.    Edirne İlimizde hayvan sayısının her geçen gün azalmasını hangi sebeplere bağlı buluyorsunuz? Bakanlığınızın bu yönde bir çabası var mı?

4.    Bakanlığınızın Edirne İlimiz için büyükbaş ve küçükbaş hayvancılıkla ilgili plan ve programları nelerdir?”